Szívszaggató vereséggel búcsúzott közönségétől a DEAC

Több, mint 39 percen keresztül vezetett a DEAC-Tungsram  a szezon utolsó hazai mérkőzésén, de egy újabb elrontott végjátéknak köszönhetően a Szedeák egypontos győzelmet aratott a Nagyerdőn.

A szezon utolsó hazai bajnokijára tovább csökkent a debreceniek átlagéletkora, hiszen pályafutása során először volt nevezve a felnőtt csapat tizenkettes keretébe a 17 esztendős Hegedűs Brúnó, illetve a mindössze 16 éves Jankó Csaba. A vendégek abban a tudatban léphettek pályára, hogy amennyiben győztesen távoznak az Oláh Gábor utcáról, úgy biztosan kvalifikálják magukat a rájátszásba.

Dzseletovics kosaraival indult a találkozó, a szerb erőcsatár két perc alatt hét pontot szerzett egykori kenyéradója ellen, melyre csak Szatmáritól érkezett válasz a túloldalról. Hiába kezdte meg a pontgyártást a Szeged is, a debreceniek magasembere a folytatásban is megállíthatatlannak bizonyult, a hazaiak első tizenhárom pontját ő szerezte, így a negyed derekán már hat ponttal vezetett a DEAC (13-7). A játékrész hajrájában Polyák vette hátára a csapatot, majd az utolsó másodpercben Valerio-Bodon is megszerezte első kosarát egy hárompontos formájában, így tíz perc után 22-16-ot mutatott az eredményjelző.

A második felvonásban is jól járt a labda támadásban a cívisvárosiaknál, melyhez kiváló védőmunka is párosult, így a 14. percben nem kis meglepetésre kétszámjegyű vezetésre tettek szert (32-22). Persons dobásaival ugyan zárkózott a Szeged, de Dzseletovics két hárompontost is elsüllyesztett, Drenovac tempója után már Simándi Árpád volt kénytelen újra magához hívni övéit. A rövid fejmosás sem hozta meg a várt sikert, az érezhetően teljesen felszabadultan kosárlabdázó DEAC tovább növelte előnyét, melyen Davis utolsó másodperces tempója sem javított sokat (47-31).

Érezhetően teljesen más felfogásban jött ki az öltözőből a Szeged, három hárompontossal szempillantás alatt tízen belülre kerültek. A 9-2-s rohanást Drenovac hatalmas zsákolása törte meg, de a Tisza-partiak továbbra is betaláltak kintről így a negyed derekára tíz pontot ledolgoztak félidei hátrányukból (55-49).  A játékrész utolsó perceiben viszont újra elkapta a fonalat a Berényi-csapat, Dzseletovics hármasával és Drenovac nagyszerű betörésével ismét kétszámjegyűre hízott a differencia.

A záró etap kezdetén egy-két véleményes játékvezetői ítéletnek köszönhetően visszajött a mérkőzésbe a Szeged, Persons vezérletével egy perc alatt újra látótávolságon belülre kerültek (62-58). Valerio-Bodon parancsolt megálljt a vendégek sorozatának, majd Polyák talált be kintről, így ismét ellépett a Debreceni Egyetem. Ezt követően újra lendületbe jött a Szeged, Persons triplájával pedig három és fél perccel a vége előtt már csak három volt közte (74-71). Másfél perc volt már csak az órán, mikor Kerpel-Fronius Balázs is betalált távolról, így az első támadás óta először újra döntetlen volt az állás. Elrontott támadások után a DEAC talált be újra, 31 másodperccel a vége előtt Kerpel-Fonius Gáspár válaszolt testvére kosarára, így karnyújtásnyira került a győzelemtől a DEAC (79-76). Öt másodperccel később Bognár zsákolásával zárkóztak a vendégek, majd egy érthetetlen eladott labda után a mérkőzés során először átvették a vezetést (79-80). Még egy lehetősége volt a cívisvárosiaknak, hogy maguk javára fordítsák a találkozót, de Dzseletovics próbálkozása lecsorgott a gyűrűről, így a Szedeák örülhetett a győzelemnek és egyben a rájátszás kiharcolásának. A DEAC-Tungsram számára már csak egy fellépés maradt hátra a bajnokságból, szerdán 18 órától a Kaposvár vendégei lesznek.

DEAC–TUNGSRAM NATURTEX–SZTE SZEDEÁK 79-80 (22–16, 25–15, 15–20, 17–29)

Debrecen, 350 néző. V: Földházi, Győrfy, Sörlei.

DEAC: Kerpel–Fronius G. 4/3, POLYÁK 14/6, VALERIO–BODON 15/3, Drenovac 15, DZSELETOVICS 29/15. Csere: Gáspár 2.

Edző: Berényi Sándor

SZEGED: PERSONS 29/15, Cook 15/9, Szatmári 2, BOGNÁR 8, Alston 4. Csere: DAVIS 15/3, Kerpel–Fronius B. 7/6, Balogh, Filipovics, Keller I.

Edző: Simándi Árpád

Az eredmény alakulása. 3. perc: 7–2. 8. p.: 14–12. 10.p. 22–16. 15.p.: 32–22. 20.p.: 47–29. 24. p.: 49–40. 28. p.: 55–49. 31.p.: 62–53. 36.p. 73–66. 38.p.: 76–76.

Kipontozódott: Alston (35.p.)

Berényi Sándor: – Elképesztően nehéz egy ilyen drámai végjáték után szavakat találni. Az egész mérkőzés során mindössze egyszer vezetett a Szeged, de sajnos pont a legrosszabbkor. A végjáték leírta az egész szezonunkat, számtalanszor buktunk el már megnyert találkozókat. Rettentően bosszant a végeredmény, hiszen minden játékosom maximális akarattal kosárlabdázott, és érzésem szerint meg is érdemeltük volna a sikert. Büszke vagyok a csapatomra, úgy gondolom, hogy a fiúk ezzel a teljesítménnyel újra maguk mellé tudták állítani a drukkereket.

Simándi Árpád: – Az első félidő során gyengén védekeztünk, amit a hazaiak ihletett dobóformájuknak köszönhetően maximálisan ki is használtak. A nagyszünetben rendeztük a sorainkat, és fokozatosan ledolgoztuk hátrányunkat. A végjátékban szerencse is kellett a győzelemhez, de összességében elképesztően boldog vagyok, hogy sorozatban másodszor is bejutottunk a bajnoki rájátszásba.