Túl sok volt a hiba az Oroszlány ellen

Egypontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata az NBI. A 7. fordulójából előrehozott bajnokin az MVM-OSE Lions együttese ellen. Az első félidő gyatra védekezése és büntetőzése következtében szinte végig futottak az eredmény után David Dedek tanítványai, de így is sikerült visszajönniük a mérkőzésbe, mely csak az utolsó pillanatokban dőlt el.

A Pakson aratott idegenbeli sikert követően visszatért a debreceniek keretébe az előző fordulót kihagyó Mike Scott, viszont a hajdúsági szimpatizánsok bánatára végül nem tudta vállalni a játékot a héten kézsérülést szenvedő Djordje Drenovac. Nagy iramban kezdődött a találkozó, Calloway agilis játékának hála az OSE vezetett az első percekben, de Gumbs kosaraival hamar fordítottak a hajdúságiak (8-7). A folytatásban átvette az irányítást a vendég együttes, Polyák Lászlóék pedig rendkívül puhán védekeztek, a negyed derekán Ruják triplája után magához is rendelte övéit David Dedek (11-18). Az egyperces szünet után az egykori válogatott hátvéd újra betalált kintről, de Mócsán büntetőkből és Garamvölgyi egy hárompontossal azonnal válaszolt, így ötre zárkózott a DEAC. A játékrész hajrájában Tóth Ádámot kellett lecserélni fejsérülés miatt, ennek ellenére sem lassítottak a cívisvárosiak, Kenéz utolsó másodperces hármasával már csak egy volt közte.

A hazaiak fiatal irányítója a második negyed kezdetén is betalált kintről, de sokáig nem örülhetettek a vezetésnek, Illés sorozatban szerzett hét pontja után újra a vendégeknél volt az előny (27-32). A debreceni védelem a folytatásban is hagyott némi kívánnivalót maga után, Gumbs kosarai ellenére is állandósult a vendégek fórja. Ha nem lett volna elég gondja a vendéglátóknak, a büntetők is elkezdtek kimaradni, melyet kegyetlenül megbüntetett az OSE, a félidő utolsó pillanataiban Barnjak hárompontosával kétszámjegyűre hízott a differencia (34-46).

Az öltözőből érthető módon a DEAC játékosai jöttek ki később, a szokásosnál hosszabb eligazítás pedig meg is hozta a gyümölcsét, az első támadásokból Garamvögyi távolról, Taylor pedig a büntetővonalról volt eredményes. Mucza fújt ébresztőt a vendégeknek egy triplával, ritmusba is jöttek, Calloway hármasát követően pedig kialakult a találkozó addigi legnagyobb különbsége (46-59). Dedek mester váratlan húzásra szánta el magát, magyar pályákon nagyon ritkán látható módon egy alacsony szerkezetű magyar ötöst küldött fel a parkettre, Mócsánék éltek is a lehetőséggel, s egy 12-2-s futással a negyed végére háromra zárkóztak.

A záró etap kezdetén egy véleményes bírói ítéletet követően újra lendületbe jött az OSE, két vendég hárompontosra, csak Kenéz ziccere érkezett válaszul, időt is kért a hajdúságiak szakmai stábja (60-67). A folytatásban állandósult az Oroszlány vezetése, ám a hajrához közeledve Mócsán és Garamvölgyi vette kezébe a kezdeményezést, négy perccel a vége előtt kettőre olvadt a piros mezesek fórja (69-71). Dimitrijevics kosarára polyák válaszolt egy hármassal, majd Krestinin dupláját követően Taylor zsákolt hatalmasat (74-75). Két perccel a vége előtt hiába egyenlített volna Mócsán egy triplával, a játékvezetők érvénytelenítették a kosarat, támadóhibát ítéltek. Taylor csak egy büntetőt dobott be, Krestinin zsákolását követően pedig 38 másodperccel az órán újra látótávolságon kívül került az OSE (75-79). Polyák kettese után Dimitrijevics csak az egyik büntetőjét dobta be, Taylor viszont higgadt maradt a vonalon, így 17.6 másodperccel a vége előtt már csak egy volt közte (79-80). Barnjak ugyan mindkét egypontosát mellédobta, Mócsán kezében maradt a győzelem, utolsó dobásai lejöttek a gyűrűről, így hiába küzdött emberfelettit a Debreceni Egyetem, végül az Oroszlány nyerte meg a mérkőzést.

DEAC – MVM-OSE Lions 79-80 (24-25, 10-21, 24-15, 21-19)

DEAC: Scott 8, Gumbs 9/3, POLYÁK 11/3, Gáspár 2, TAYLOR 13 csere: Tóth -, GARAMVÖLGYI 13/9, Kenéz 10/6, Mócsán 13, Balázsi -.

vezetőedző: David Dedek

OSE: Ruják 8/3, Szabadfi -, CALLOWAY 24/15, BARNJAK 13/3, Krestinin 9 csere: DIMITRIJEVICS 10, Illés 9/3, Mucza 5/3, Dorogi -, Carev -, Werner 2.

vezetőedző: Simon Petrov

David Dedek: Az első félidőben lassan és puhán játszottunk, és az oroszlyányiak ezt kihasználva magabiztos előnyre tettek szert. A fordulás után sikerült növelni az intenzitást, de végül a hajrában kimaradtak a mindent eldöntő dobások. Ilyen sok kihagyott büntetővel nem lehet mérkőzést nyerni, de a vereségünk oka az első félidőben keresendő, hiszen ott alakult ki a hátrányunk, amit nem tudtunk már ledolgozni. Néhány játékos nem érkezett meg fejben a meccsre, ennek pedig kell, hogy legyen következménye.

Simon Petrov: Többször is megmutattuk idén, hogy tudunk sokkal jobban is játszani, nem vagyok elégedett, a támadások befejezése is sokszor pontatlan volt, ennek ellenére a végén sikerült egy ponttal megnyernünk a találkozót, ma nekünk volt szerencsénk, ugyanis a DEAC-nak két labdája is volt a győzelemhez. Örülök, hogy idegenben sikerült nyernünk, ugyanis ebben a bajnokságban ez nem könnyű feladat.