Újabb lépés a rájátszás felé

Három pontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 22. fordulójában Szegeden, így Andjelko Mandics irányításával már sorozatban hat győzelemnél tartanak a fehér-feketék.

Nem a legjobb előjelekkel várhatta a találkozót Andjelko Mandics alakulata, hiszen a héten Djordje Drenovac bokája kifordult az egyik edzésen, s bár hosszú időt nem kell kihagynia, Szegeden még nem tudta vállalni a játékot. Ennek megfelelően valamelyest átalakult a hajdúságiak kezdő ötöse, Tóth, Govens és Mócsán mellé a hosszú idő után visszatérő Garamvölgyi került be, míg „fiatal poszton” Neuwirth kapott lehetőséget.

Utóbbi hárompontosával indult az összecsapás, majd egy ziccer után Mócsán is beköszönt kintről, így két perc elteltével máris időt kértek a hazaiak. Garamvölgyi tempója után már 10-0-ra vezettet a DEAC, de nem sokkal később az első szegedi kosár is megérkezett, Washington duplájára három és fél percet kellett várni. A folytatásban Govens lépett elő egykori kenyéradója ellen, az irányító nagyszerűen mozgatta társait, így a negyed hajrájára tovább nőtt a debreceni fór (9-22). A játékrész hajrájában azonban feltámadt a Szedeák, egy perc alatt három triplát is értékesítettek, s bár addig semmi nem utalt rá, szempillantás alatt visszajöttek négyre.

Person betörése után már 11-0-s rohanásnál jártak a Tisza-partiak, Scott pedig hiába törte meg a debreceni kosárcsendet egy középtávoli formájában, Washington hárompontosával már csak egy volt közte (23-24). Taylor percei következtek, a center tőle szokatlan módon négyből négy büntetőt is bevágott, majd egy tetszetős centermunka végén ismét meglépett a DEAC 23-30). A vendéglátók nem hagyták magukat, Washington és Person révén újra zárkóztak, és ugyan rengeteg büntetőt kihagytak az első húsz perc során, utóbbi kosarával végül ők mehettek egypontos előnnyel az öltözőbe.

A második félidőt is a DEAC kezdte jobban, Tóth és Mócsán remekelt támadó oldalon, így három és fél perc eltelével ismét magához hívta övéit a hazai szakmai stáb (43-50). Ez sem törte meg a fehér-feketék lendületét, Garamvölgyi triplájával, Govens gyorsindításával és Tóth szemfüles kosarával ismét kétszámjegyű volt az előny (45-57). A negyed záró perceiben Mócsán kapcsolt át szupersztár fokozatba, sorra szerezte emberrel a nyakán a kosarakat, majd az utolsó minutumban faulttal együtt értékesített egy hármast, nem sokkal később pedig a dudaszó pillanatában talált be távolról (55-67).

A negyedik etapban felváltva estek a kosarak, a cívisvárosiaknál nagyszerűen járt a labda támadásban, a türelmes és tudatos kosárlabdának köszönhetően pedig állandósult a különbség. Öt perccel az órán nagy hajrába kezdett a Szeged Nicholson és Person kosaraival tízen belülre zárkóztak (68-75). Hiába válaszolt Taylor két kosárral, nem állt le a Szedeák, szinte minden támadásból betaláltak, így másfél perccel a vége előtt Washington büntetői után már csak kettő volt közte (77-79). Már az utolsó percben jártunk, amikor Polyák elképesztően fontos hárompontost dobott, majd Nicholson kosarára is válaszolt kiszorított helyzetből (79-84). Washington kosara után már szabálytalankodni volt kénytelen a Szeged, de Mócsán higgadt maradt a vonalon, így ha nehezen is, de megszerezte 12. bajnoki sikerét is a DEAC a bajnokságban.

Naturtex-SZTE-Szedeák – DEAC 83-86 (18-22, 19-14, 18-31, 28-19)

Szedeák: WASHINGTON 25/9, Polányi, Roberson 14, Bognár 3, NICHOLSON 14 csere: PERSON 17/12, Balogh 3/3, Carter 4, Kerpel-Fronius 3/3, Filipovics.

vezetőedző: Nikola Lazics

DEAC: GOVENS 11/3, Neuwirth 5/3, MÓCSÁN 24/12, Garamvölgyi 7/3, TÓTH 11 csere: TAYLOR 15, Scott 4, Gáspár, Polyák 9/3.

vezetőedző: Andjelko Mandics