Utolsó másodperces kosárral nyert a Honvéd

Fájó vereséget szenvedett hazai pályán a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 25. fordulójában a Budapesti Honvéddal szemben. Tizenkét másodperccel a vége előtt ugyan Willamson hárompontosával még egyenlített a Mandics-csapat, ám a dudaszó pillanatában végül a maguk javára fordították a vendégek a találkozót.

Két elszalasztott lehetőség után harmadik alkalommal is megpróbálhatta kiharcolni a rájátszásba jutást a Debreceni Egyetem alakulata, melyhez a legutóbbi nyolc mérkőzéséből hatot megnyerő Honvédot kellett legyőzniük. Átérezték a mérkőzés súlyát a hazaiak, és ezúttal nem ragadtak be a rajtnál, Williamson triplájával és Drenovac pontjaival két perc után 7-2-re megléptek. A folytatásban a kihagyott büntetők és a rengeteg vendég támadó lepattanó ellenére is sokáig tartotta minimális előnyét a DEAC, ám a negyed végéhez közeledve ritmust váltott a Honvéd, Djokovics extra hármasával és Brown betörése után átvették a vezetést (15-16). Drenovac révén ugyan hamar fordítottak a hazaiak, ám sokáig nem örülhettek neki, Filipovics agilis játékának köszönhetően pedig 18-20-as eredménnyel zárult az első tíz perc.

A második etapot egy 8-0 fővárosi rohanás indította, így a 12. percben kétszámjegyűre hízott a differencia. Mandics időkérése után Drenovac büntetőjével és Williamson szépségdíjas kosarával közelített a DEAC, Edwin ziccere után pedig már csak öt volt közte (24-29). Egy-két vitatott jelenet paprikázta fel a hangulatot, melyből inkább a piros-fehérek tudtak előnyt kovácsolni, de mielőtt nagyobb bajba sodródtak volna Mócsánék, a csapatkapitány hárompontosával és Drenovac középtávolijával sikerült újra közelebb kerülni. Edwin vette hátára csapatát, az irányító rendre megbontotta a vendégek védelmét, így tovább csökkent a különbség. A csapatszinten kihagyott kilenc büntető azonban megbosszulta magát, így szezonbeli 13. hazai bajnokiján 12. alkalommal is hátrányban vonulhatott az öltözőbe a Mandics-csapat (40-41).

A második húsz percet is Williamson triplája nyitotta, majd nem sokkal később Mócsán is értékesítette második távoliját (47-43). Közel három percig nem találtak a gyűrűbe a csapatok, a holtpontról pedig a rekordbajnok tudott hamarabb elmozdulni, Wesson Jr. pontos kinti dobása után Djokovics egyenlített büntetőből. A folytatásban is óriási csata folyt a pályán, mindkét fél nagy energiákat mozgósított védő oldalon, így állandósult a döntetlenközeli eredmény. Elsősorban a büntetővonalról voltak eredményesek a felek, ám a játékrész hajrájában Drenovac és Tadics is helyére küldött egy duplát, így a záró felvonást 59-54-es előnnyel várhatta a DEAC.

Zónára váltott a Honvéd, melyet Tadics egy szerencsés hármassal dobott át rögtön az első támadásból, ám ezt követően megzavarta a védekezésváltás a fehér-feketéket. A vendégek köszönték szépen az elpuskázott lehetőségeket, és a Henry-Brown duó vezérletével egy 8-1-es futással kiegyenlítettek (63-63). A fordítást átmenetileg Edwin és Drenovac napolta el egy-egy kétpontossal, de nem adták fel a fővárosiak, és Wesson Jr és Brown révén újra utolérték ellenfelüket, sőt két és fél perccel a vége előtt utóbbi gyorsindításával a vezetést is átvették (67-69). Hazai időkérés után Wesson Jr. talált be kintről, melyre Tadics válaszolt egy triplával. Egy perccel az órán Filipovics csak az egyik büntetőjét dobta be, majd egy-egy kivédekezett támadás után az egyenlítésért támadhatott a DEAC (70-73). Az utolsó hazai támadást Williamsonra rajzolta fel a szakmai stáb, a magasember pedig 12 másodperccel a vége ki is egyenlített egy hárompontossal. Egy lehetősége azonban még mindig volt a vendégeknek, mely Simon Kristófra jött ki, aki a dudaszó pillanatában könyörtelenül bevágta a sorsdöntő középtávolit, így 75-73 arányban végül a Honvéd diadalmaskodott.

A cívisvárosiak ezzel sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el a bajnokságban, s a rájátszásba jutásuk is az utolsó fordulóban, a Szeged elleni idegenbeli mérkőzésen dől majd el.

DEAC – Budapesti Honvéd 73-75 (18-20, 22-21, 19-13, 14-21)

DEAC: Edwin 14, Hőgye, DRENOVAC 23, WILLIAMSON 12/9, Buljevic 6 csere: Tadics 6, Mócsán 10/6, Neuwirth.

HONVÉD: BROWN 21/3, Simon 8, Hajdu 3/3, Henry 9, Peringer 2 csere: WESSON 15/6, Filipovics 11, Djokovics 6/3, Kopácsi, Bazsó, Reizinger.

Andjelko Mandics: Olyan utolsó pillanatos dobásról beszélünk, melynél nehezebbet nem igazán lehet kialakítani, de nem csupán ez okozta a vesztünket. Esélyt adtunk nekik a felzárkózásra, valamint kihagytunk tizenhárom büntetőt és tizenöt labdát eladtunk, míg ellenfelünk mindössze hetet. Igazából ez a két dolog vezetett ilyen végkimenetelhez. Küzdöttünk, nem adtuk fel, erre nem lehet panasz, de a már említett fontos dolgok miatt ma nem sikerült jól teljesítenünk.