A DVSC nyerte a derbit

A Debreceni Egyetem csapata nem tudta borítani a papírformát az NB I-be robogó Loki ellen vasárnap délután.

Idegenben, mégis Debrecenben zárták az évet a DEAC futballistái, akik a listavezető Lokival csaptak össze a Nagyerdei Stadionban. Az impozáns létesítmény nekünk sem ismeretlen, hiszen a szezon első felében a Győrt és a Szparit is itt fektettük két vállra.

Sándor Tamás vezetőedző a “győztes csapaton ne változtass” elvet követte, vagyis ugyanaz a kezdő futott ki a pályára, mint a Soroksár ellen. A másik oldalon Kondás Elemér többek között a magyar válogatottban eddig száznyolc alkalommal szereplő Dzsudzsák Balázsnak, Bódi Ádámnak és Bárány Donátnak is bizalmat szavazott. Köztudott, hogy Bárány a legutóbbi idényben még együttesünket erősítette, és húsz találatával nagy szerepet vállalt a feljutásból.

Ahogy azt várni lehetett, a Loki jóval többet birtokolta a labdát, míg mi a stabil védekezésre igyekeztünk nagy hangsúlyt fektetni. Az első tíz percben több góllal kecsegtető szituációt is átvészeltünk: előbb Belényesi tisztázott, majd Szatmári próbálkozásánál Soltész blokkolt, aztán Szécsi kísérleténél szerencsénk volt, hiszen a játékszer a kapufát érintette.

A tizenötödik percben a hazaiak fölénye góllá érett: Dzsudzsák passzolt Szécsihez, aki kb. nyolc méterről vette be Tóth kapuját. Az első félidő derekán Nikitscher harcolt ki egy szabadrúgást, amit Soltész végzett el, a próbálkozása csapódott ugyan lefelé, de Grófnak nem kellett hárítania. Ezt követően szűk tíz minutum alatt négygólosra duzzadt a hátrányunk. Ferenczi adott gólpasszt Szécsinek, majd Bárány is duplázott. 4-0 után Sándor Tamás változtatott, Nagy Zoltán helyett Papp Ferenc érkezett. A szünet előtt kozmetikáztunk az álláson: Kiss Bence eltolta a labdát Gróf mellett, majd az üres kaput vette be. 19 esztendős tehetségünk egyébként karrierje során először köszönt be az NB II-ben.

A térfélcserét követő percekben sem vett vissza a DVSC, de Bárány most nem tudott kifogni Tóth Dánielen. Nagy Krisztián távoli löketét szögletre ütötte Gróf, a sarokrúgás után pedig Székely bombázott fölé. Nagyhoz hasonlóan Sándor is tesztelte Gróf reflexeit, de a hazai kapus nem jött zavarba. A második játékrészben már nem helyezett akkora nyomást ránk az ellenfelünk, bár a meccs krónikájához hozzátartozik, hogy Varga József a hajrában a lécet találta telibe. Sándor Tamás legénysége próbált faragni a különbségen, ám ez nem jött össze, a Loki magabiztosan szerezte meg a három pontot, ezzel újabb lépést tett az élvonal felé.

Ez volt az utolsó helyen telelő DEAC-nak 2020-ban az utolsó bajnokija. Belényesiék legközelebb a tervek szerint január 31-én a Doroggal találkoznak az NB II-ben, de ezt megelőzően, január 27-én jön egy újabb debreceni derbi, ezúttal a Magyar Kupában.

DVSC-DEAC 4–1 (4–1)
Debrecen, Nagyerdei Stadion. Játékvezető: Pintér Csaba.
DVSC: Gróf – Kinyik, Szatmári , Pávkovics – Baráth (Varga J., a szünetben) – Bévárdi (Kenderesi, 83.), Bódi (Haris, 66.), Dzsudzsák, Ferenczi (Sós B., 66.) – Szécsi M. (Pintér Á., a szünetben), Bárány. Vezetőedző: Kondás Elemér
DEAC: Tóth D. – Nagy Z. (Papp F., 37.), Soltész (Szabó K., a szünetben), Belényesi, Orosz M. – Spitzmüller – Kiss B. (Kertész, 64.), Nagy K., Nikitscher, Sándor T. – Székely D. Vezetőedző: Sándor Tamás
Gólszerző: Szécsi (15., 29.), Bárány (33., 36.) ill. Kiss B. (43.)
Sárga lap: Szatmári (22.), Baráth (42.), illetve Orosz (50.).

Derencsényi István fotói a mérkőzésről