A rúgott gólok terén van hiányérzete Urbin Péternek

A DEAC trénere szerint nem teljesítettek rosszul, és tudja, miben kell javulniuk.

Az ötödik helyen végzett a labdarúgó NB III Északkeleti csoportjában a Debreceni Egyetem alakulata. A fekete-fehérek 30 mérkőzésből 13-at megnyertek, tízszer döntetlenre végeztek, hét alkalommal pedig vesztesen hagyták el a pályát. Mindez 49 pontot hozott a konyhára, és 41–34-es gólkülönbséget eredményezett. A hajdúságiakat a bajnok Putnok (63 ponttal), a Cigánd (58), a Kisvárda II (54) és a DVSC II (50) előzte meg. Az értékelésre Urbin Péter vezetőedzőt kértük fel.

Három nappal a bajnokság vége után hogyan tekintesz vissza az elmúlt szezonra?

– Annak fényében vizsgálom az elmúlt időszakot, hogy ez volt első évem vezetőedzőként felnőtt csapat kispadján, és a stáb sem rendelkezik nagy tapasztalattal. Ötödikek lettünk, nyilván ez az előző évekhez képest picit visszaesésnek számít. Ám azt is látni kell, hogy több változás is volt a keretben, így egy átalakult, fiatal, kissé rutintalan csapat állt össze. Ebből a szempontból nem volt rossz a teljesítményünk. Felfelé ívelő tendenciát látok a társaságnál, természetesen nem szeretnénk, hogy ez legyen a csúcs, és nem vagyunk megelédettek. Azt jó látni, hogy a második fél évben veretlenek maradtunk hazai pályán, és megnyertük a tavaszi tabellát. Sokkal kevesebb gólt kaptunk mint ősszel, viszont a lőtt gólok számának tekintetében van bennünk hiányérzet, abban fejlődnünk kell. De alapvetően biztató volt a 2023/2024-es idény.

Öt ponttal maradt le a DEAC a dobogóról, amelyet könnyedén elérhetett volna, ha nincs ősszel és tavasszal is olyan szériája, amikor nem sikerült meccseket nyernie.

– Ebben van igazság. Tavasszal csupán két mérkőzésen kaptunk ki, a Putnoktól illetve a Kisvárdától, inkább a hazai pályán játszott döntetlenekért kár, amelyeken nyerhettünk volna a játék képe alapján. Azonban nem tudtuk bevinni a döntő találatot, ha ezek megvannak, előrébb végzünk a tabellán. Mint említettem, ebben javulnunk kell.

Az előrejátékban kétféle nehézsége akadt a gárdának: vagy megvoltak a helyzetei, de sorra kimaradtak, vagy hiába uralta a meccset, nem tudott ziccert kialakítani. Egyiken sem könnyű változtatni.

– Ez így van. Többször elmondtam az öltözőben, hogy mindenkire szükség van. Az ilyen találkozókat úgy is meg lehet nyerni, hogy azok adnak hozzá extrát a csapat teljesítményéhez, akik csereként állnak be. Ebben is van még teendőnk. Mondanám, hogy még több gyakorláson múlik, de az az igazság, hogy eddig is sulykoltuk ezeket. Úgy vélem, ahogyan egyre több játékperc lesz a fiúk lábában, egyre több rutint szereznek, akkor jönni fognak a higgadtabb megoldások. Ne feledjük, voltak kiemelkedő meccseink is, például Sényőnek rúgtunk öt gólt, a kis Loki ellen 3–0-ra nyertünk, ezek azért jól mutattak. A kapu előtti hatékonyság ellenpéldájaként pedig fel lehet hozni mondjuk a Diósgyőr elleni és a cigándi 0–0-t is. Ezeket akár egy találattal már meg lehetett volna nyerni. Úgy vélem, amikor jól sülnek el az első megoldásaink, jól indul a mérkőzés, akkor mindenki “flowba” kerül, ha kicsit nehezebben mennek a dolgaink, akkor egyelőre még nincs meg az a karakterünk, hogy egy-egy ember átlendítse a gárdát a holtponton.

Mennyire volt elégedett a szakmai stáb a téli felkészülés során érkezettekkel?

– Télen a gólerősségünket igyekeztük erősíteni, mert nem voltunk elégedettek a rúgott gólok számával. Olyan játékosok kerültek hozzánk, mint Tóth Dániel és Tomola Patrik, akik remekül beilleszkedtek a csapatba, a közösségbe, ennek örülök, ám a teljesítményük még nem százszázalékos. De emberek vagyunk, nem működik minden csettintésre. Mindenestre adunk időt mindenkinek, hogy a legjobbat hozza ki magából.

Ugye nem tévedek túl nagyot, ha azt mondom, óriási mozgás nem várható a DEAC keretében a nyáron?

– Valóban nem lesz nagy jövés-menés. Sokaknak élő szerződésük van, illetve akiknek lejár a kontraktusuk, de elégedettek vagyunk velük, azokkal szeretnénk hosszabbítani. A következő idény fiatalszabálya a 2006-ban, illetve utána születettekre vonatkozik. Erre megvan a saját erőforrásunk az utánpótlásunkban, de ez egy érdekes feladat lesz. Legutóbb ezt könnyen megoldottuk, mert Ratku Roland sok mérkőzésen tudott védeni. Nyilván továbbra is nézelődünk,  látjuk a hiányosságainkat, és ha tudunk olyan embert igazolni, aki mindenben beleillik az elképzelésinkbe, akkor igyekszünk idehozni. De csak azért nem küldünk el öt embert, hogy hozzunk másik ötöt.

Meddig tart a nyári szünet a keret tagjai számára?

– Június 24-én hétfőn találkozunk a srácokkal. Azonban az első fogalalkozás előtti héten már kapnak otthon elvégzendő feladatokat a játékosok.

Milyen célokkal vág neki a gárda a 2024/2025-ös kiírásnak?

– A szerzett pontok terén és helyezésben is szeretnénk előrelépni. Azt a stabil védekezést, amely tavaly jellemzett minket, meg akarjuk tartani. A támadójátékban ki kell találnunk valami új, jobban működő szisztémát, ezen fogunk dolgozni. Ha elöl és hátul is megvalósulnak a terveink, az magával hozza a jobb szereplést.