Az eredmények terén javulna a DEAC

Futballistáink vezetőedzője, Urbin Péter értékelte a bajnokságban nyújtott őszi teljesítményüket.

A labdarúgó NB III Északkeleti csoportjának hatodik helyén telel az egyetemi klub, 15 őszi és két előrehozott tavaszi forduló után. A cívisvárosiak hét győzelemmel, és öt-öt döntetlennel, illetve vereséggel zárták a most futó szezon idei szakaszát. Mint ismert, nyáron új szakember érkezett az együtteshez Urbin Péter személyében, és a játékoskeretben is történtek változások. A téli szüneten lévő gárda vezetőedzőjével beszélgettünk.

Mi az, amit vártál a mögöttünk hagyott fél évtől, s a várakozásaidból mi valósult meg?

– Változatos, és –  főként az eredmények tekintetében – hullámzó ősz van mögöttünk. A szezon egészében stabil, megbízható alapjátékot tudtunk hozni. Ám az eredmények ezt nem mindig tükrözték, ez leginkább a hazai mérkőzésekre igaz. Az itthoni mérlegünkkel kapcsolatban van hiányérzetünk, sokszor kitámadtunk, az ellenfél kontráit pedig nem tudtuk jól kivédekezni. Főként emiatt csúsztak be gyengébb eredmények a Dóczy utcai Sportcampuson. Az idegenbeli teljesítményünkkel elégedett vagyok, ebben a tekintetben az élmezőnyhöz tartozunk. Ne felejtsük el, ez a fél év azzal is telt, hogy összecsiszolódtunk a csapattal, hiába ismertem sokukat magánemberként, az edző és a játékosa viszonya azért más. Sokat tapasztaltam ezekben a hónapokban, úgy érzem, jobbak leszünk a jövőben, ám van egy folyamat, amit nem lehet felgyorsítani.

Visszatérnék még a valamivel gyengébb hazai teljesítményre: miért pont itthon volt rosszabb a mérleg? Esetleg a nagyobb a csapatra nehezedő nagyobb nyomás miatt?

– A nagyobb nyomás abból fakadt, hogy mi tettük magasra a mércét. Ugyan csak edzőmeccsek voltak, de jól sikerültek a nyári felkészülési találkozóink. Ennek szellemében nyilván szerettünk volna ugyanígy szerepelni, ezért hazai pályán irányítani, dominálni akartunk. Ez azt eredményezte, hogy sokszor nagy létszámban tartózkodtunk az ellenfeleink térfelén, ezért a kontra védekezésünket nem mindig tudtuk megfelelő szinten tartani. Ezzel sem lett volna gond, de a szezon felénél, a Tiszafüred elleni meccstől némileg visszaestünk, rosszabb lett a helyzetkihasználásunk, és belekerültünk egy hullámvölgybe, amelyből csak a bajnokság végefelé tudtunk kijönni.

Mennyire sikerült beépíteni a nyáron érkezett új embereket?

– Úgy vélem, ezen a téren nem panaszkodhatunk, elégedett vagyok velük. Gondolok itt Papp G. Benedekre, aki végig kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Herczku Alex érkeztekor még negyedik számú belső védőnek számított, azonban beverekedte magát a kezdőbe, mert nagyon stabil játékot hozott. De Vincze Ákossal is meg vagyok elégedve, tehát az újak megkapták a lehetőséget és meghatározó volt a futballjuk. Lénárt Gergő hozzáállásával, mezőnymunkájával elégedett voltam, a kapu előtti hatékonyságával viszont nem teljesen, utóbbin kell javítanunk.

Mikor kezdődik a felkészülés, ismert-e már a menete?

– Január 8-án kezdünk, tehát nyolc hetünk lesz a tavaszi rajtig. Hat edzőmeccset kötöttünk le eddig, a DEAC-pályán készülünk, a munka kezdetéig pihennek a srácok.

Milyen tavaszt remélsz, mik az elvárásaid a bajnokság második felére?

– Mindenképpen szeretném, ha előrelépnénk az eredmények terén. A szezon végén elemeztük a meccseinket: sajnos egyértelmű és tiszta szituációkat rontottunk el. Azaz tudjuk, miben kell javulnunk, mellette pedig meg akarjuk tartani azokat az elemeket, amelyek működtek. Azt gondolom, idővel kiegyensúlyozottabbak leszünk, és jobbak lesznek az eredményeink is. Följebb akarunk lépni a tabellán, kevesebb gól szeretnénk kapni, a támadóinktól pedig több találatot várok.

Számodra mivel telik majd a téli szünet, a pihenés?

– Ezen a héten még lezárjuk az előző szezont, a kollégákkal elemezzük a fiúk teljesítményét, és szervezzük a felkészülést. Aztán jönnek a családi programok, meglátogatjuk a távolabb élő rokonokat, és kicsit több időm lesz a barátaimra is. Decemberben lesznek teremtornák, amelyekre kilátogatok, most már más szemmel: ha valaki kiemelkedőt nyújt, azt megjegyzem magamnak.