Balogh Pál lett a labdarúgócsapat vezetőedzője

A Debreceni Egyetem futballcsapata történelmi szezon előtt áll, hiszen először szerepelhet az egycsoportos másodosztályban. A gárda Balogh Pál irányításával kezdi meg az új idényt.

Klubunk kedden sajtótájékoztatót tartott, amelyen a labdarúgócsapat életében történt változásokról tájékoztattuk a sajtó munkatársait. A DEAC elnöke, Jávor András elmondta, az NB II új kihívás lesz, ehhez a feladathoz fel kell nőni. Hozzátette, csapatunk célja a bennmaradás kivívása, bár abban bízik, hogy nem a kiesés elkerülésért fog küzdeni. Az is kiderült, hogy a tárgyalások során minden kérdésben azonos álláspontot képviseltek Balogh Pállal.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna a DEAC Futball Nonprofit Kft. megalakulásáról mesélt. Kiderült, hogy az NB II-ben már jóval szigorúbb pénzügyi és versenyeztetési előírásoknak kell megfelelni, mint az alacsonyabb osztályokban. Az MLSZ pénzügyi monitoring rendszeréhez (PMR) igazodva a DEAC Egyesület (20%) és a Debreceni Egyetem meghatározó többségi tulajdonában álló DEAC Sport Nonprofit Közhasznú Kft (80%) létrehozta a DEAC Futball Nonprofit Kft.-t, amelynek célja, hogy a DEAC család tagjaként működtesse az NB II-es labdarúgócsapatot, és szervezze annak mérkőzéseit.

Pöszmet Tibor történelmi pillanatnak gondolja a feljutást.

“A hagyományok megőrzését fontos feladatnak tekintjük. Az edzőkeresés során több szempontot is szem előtt tartottunk. Olyan trénerrel szerettünk volna megállapodni, aki jól ismeri a másodosztályt, emellett egyetemi végzettséggel is rendelkezik. A szakmai stáb kialakítása jelenleg is zajlik, az már biztossá vált, hogy Tóth Ferenc marad a kapusedző” – tudtuk meg a sportigazgatótól.

Balogh Pál számára nem lesz ismeretlen a cívisváros, ez is kiderült a bemutatkozása során.

“A feleségemet Debrecenben ismertem meg. Labdarúgóként is szerettem volna itt pályára lépni, ez mégsem jött össze. Közel hét éve dolgozom az NB II-ben. Antal Gáborral – aki a csapat pályaedzője lesz (szerk.) – jól ismerjük egymást, hiszen hosszú ideje dolgozunk együtt. Első körben szeretnénk stabilizálni helyünket a másodosztályban. Úgy vélem, kis lépésekben lehet előrehaladni. A szenvedélyt, az alázatosságot, a kohéziót és az állandóságot elengedhetetlennek tartom. Bízom benne, hogy sikeres lesz az együttműködés” – mutatott rá a tréner, aki hozzátette, hosszú távra tervez a DEAC-ban. Ezt támasztja alá, hogy 2+2 éves szerződést kötött a klubunkkal.

Bács Zoltán kancellártól megtudhattuk, hogy hamarosan a Dóczy József utcai pálya is alkalmas lesz bajnoki mérkőzések megrendezésére.

A sajtótájékoztatón Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója arra világított rá, hogy megfelelő sporttudomány nélkül nem lehet eredményeket elérni.

A sportban nincsenek csodák. Munka nélkül a sikerek sem jönnek” – jelentette ki Balogh László.

SAJTÓANYAG:

Irány az NB II!

Izgalmas és fordulatos szezonon van túl a DEAC labdarúgócsapata. Az együttes Kondás Elemérrel kezdte meg az idényt az NB III Keleti csoportban. A gárda remekül szerepelt, a második helyen fejezte be az őszi szezont, a feljutást jelentő első helytől mindössze két pontra volt. A szünetben távozott a szakvezető, aki magasabb osztályban szereplő klubtól kapott ajánlatot. Helyét Schön László vette át, akinek irányításával csak egy meccset tudott lejátszani a csapat: a Hatvan otthonában sikerült nyerni 1-0-ra, és ez a siker később sorsdöntőnek bizonyult. A csapat az élre ugrott, ám a koronavírus-járvány miatt a szövetség felfüggesztette a bajnokságot. Május 4-én derült ki, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség az élvonal kivételével a különböző osztályú bajnokságokat befejezetté nyilvánítja. Bajnokokat nem hirdettek, ám a határozat értelmében az éllovas csapatok a következő idényben szintet léphetnek, így eldőlt, a DEAC az NB II-ben állhat rajthoz.

A klub története során először szerepelhet az egycsoportos NB II-ben. A 2020-2021-es másodosztályú szezonra június 22-én, új edzővel kezdik meg a felkészülést a fekete-fehérek: Balogh Pál irányítja a jövőben az együttest.

A 45 éves, pro licences végzettséggel rendelkező szakember labdarúgó-pályafutása nagy részét Szolnokon töltötte, de volt a Kispest Honvéd és a Cegléd játékosa is. Az NB I-ben összesen 23 bajnokin lépett pályára és 380 NB II-es találkozón kapott szerepet.

Edzőként nevelőegyesületénél, a Szolnoki MÁV FC-nél debütált. Először az utánpótlásában dolgozott, majd a felnőtt csapat pályaedzője, később vezetőedzője lett. 2018-ban felkérték, hogy legyen az NB II-es Dorogi FC szakmai igazgatója, egészen mostanáig ott dolgozott.

Balogh Pál rendkívül ambiciózus, tanult szakember, aki remekül ismeri az NB II-es mezőnyt, emellett a debreceni labdarúgásról is mélyreható ismeretei vannak, többek között ezért is döntött a vezetőség mellette. Diplomás szakemberként és a legmagasabb fokú UEFA végzettség birtokában egyben a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének labdarúgó-referense is lesz.

Névjegy
Balogh Pál, született: 1974. október 5., Szolnok
Klubjai játékosként: Szolnoki MÁV FC (1992-2003), Kispest-Honvéd FC (2003), Szolnoki MÁV FC (2003-2012), Ceglédi VSE (2012)
Klubjai edzőként: Szolnoki MÁV FC utánpótlás (2010-2012), Szolnoki MÁV FC pályaedző (2013-2016), vezetőedző (2016-2018), Dorogi FC szakmai igazgató (2018-2020)
Pro licenc: 2018
Iskolai végzettség: Eszterházy Károly Egyetem, Sportszervező

Segítője a 42 éves, UEFA A licenccel rendelkező Antal Gábor lesz, akivel Balogh Pál Szolnokon már dolgozott együtt.

Antal Gábor, született: 1978. január 18., Szolnok
Klubjai játékosként: Szolnoki MÁV FC (1997-2015)
Klubjai edzőként: Szolnoki MÁV FC utánpótlás-edző, majd asszisztens edző a felnőtt csapatnál (2011-2020)

A DEAC Futball Nonprofit Kft. megalakulása

Az NB II-ben már jóval szigorúbb pénzügyi és versenyeztetési előírásoknak kell megfelelni, mint az alacsonyabb osztályokban. Az MLSZ pénzügyi monitoring rendszeréhez (PMR) igazodva a DEAC Egyesület (20%) és a Debreceni Egyetem meghatározó többségi tulajdonában álló DEAC Sport Nonprofit Közhasznú Kft (80%) létrehozta a DEAC Futball Nonprofit Kft.-t, amelynek célja, hogy a DEAC család tagjaként működtesse az NB II-es labdarúgócsapatot, és szervezze annak mérkőzéseit.

A bajnoki találkozók az NB II-ben már nem lesznek ingyenesek. A klub olyan jegyárak kialakítására törekszik, amely megfizethető és szolgáltatásarányos ellenértéket képvisel, különféle kedvezményrendszereket is alkalmazva.

A DEAC-pályán is lehet majd NB II-es meccseket rendezni

Korábban arról volt szó, hogy az infrastrukturális feltételek hiányában a DEAC kizárólag a Nagyerdei Stadionban játssza majd a mérkőzéseit. Mivel azonban a Dóczy József utcai létesítményt is alkalmassá lehet tenni az NB II-es bajnokik megrendezésére, a klub arra készül, hogy a kiemelt mérkőzések Nagyerdei Stadionban való megtartása mellett a Dóczy utcán, az edzések állandó helyszínén is rendez mérkőzéseket az átalakítások elvégzését követően. A kismértékű átalakításhoz egy EMMI Sport Államtitkárság által koordinált 235 millió forintos infrastrukturális támogatás ad lehetőséget. Ennek keretében a füves és műfüves pálya közötti lelátó mindkét irányban be lesz fedve, vendégszektort kell kialakítani, korszerűsíteni kell a világítást, valamint egy minimum 20 négyzetméteres eredményjelzőt, kivetítőt kell elhelyezni kisebb átalakítások mellett, melyet követően kb. 1600 néző fogadására lesz alkalmas a megújult, egyre inkább ékszerdobozzá váló sportpálya.

A tervek már készülnek, remélhetőleg az ősz elejére a kivitelezés is elkészülhet.

A D2030 néven 2020. június 9-én ismertté vált Debrecen stratégiai fejlesztési terv egyetemet érintő részeként a hallgatói létszám intenzív bővülése szükségessé teszi a sporttudományi oktatási infrastruktúra fejlesztését, amit kettős hasznosítási elvek mentén – többek közt – a Dóczy utcán kívánunk megvalósítani. A várhatóan 2021-ben elkészülő létesítmény-fejlesztés újabb öltözőket, egészségügyi helyiségeket, üzemeltetési-működtetési hátteret és tantermeket biztosít majd a feladatok ellátásához az oktatás és a labdarúgás terén is.

Célok

A DEAC vezetése arra törekszik, hogy a keret együtt maradjon, emellett természetesen erősítéseket is tervez. A DVSC-vel kötött megállapodás értelmében a jövőben is több tehetséges fiatal játszik majd a csapatban, az egyik fő cél, hogy ez az együttműködés fennmaradjon.

Amennyiben a DVSC-nek sikerül az élvonalban maradnia – aminek a DEAC az egyik legnagyobb szurkolója – megvalósulna a futballpiramis, vagyis a cívisvárosnak lenne NB I-es (DVSC), NB II-es (DEAC) és NB III-as (DVSC II) csapata, ami Budapesten kívül sehol nem létezik. Mindez a sportág fejlődését szolgálná Debrecenben, mivel ebben a rendszerben egymást támogatva tudnánk együttműködni.

Míg más sportágakban (kosárlabda, jégkorong, futsal, röplabda, floorball, amerikai futball, férfi kézilabda, stb.) a DEAC lehetőség szerint az élvonalat és azon belül is a töretlen fejlődést célozza meg, ez a nagypályás labdarúgásban csak a DVSC-vel együtt értelmezhető. A DVSC a debreceni futballhagyományok, a tradíciók és az eredmények fő letéteményese, a DEAC pedig kiváló együttműködő partnere, háttérországa lehet.