DASE: Tapasztalat mellett gólt is szereztünk

Beigazolódott a papírforma a Megyei Kupa első fordulójában, ám a debreceni fiatalok becsülettel helytálltak a bombaerős Hajdúszoboszló ellen.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Fortuna kegyeibe fogadta a DASE felnőttcsapatát, Kovács Miklós tanítványai ugyanis a bajnokságban listavezető Hajdúszoboszlót kapták ellenfélül a Megyei Kupában. A mieink kedd este hazai pályán próbálhatták meg kivívni a továbbjutást, ami az erőviszonyok ismeretében hatalmas bravúrnak számított volna. Az erőltetett menetben fontosabb célkitűzésnek tűnt, hogy az elmúlt hetekben jelentősebb terhelésnek kitett játékosok pihenhessenek, míg a kevesebb lehetőséget kapó futballisták éles helyzetben is bizonyíthassanak.

Nem a DASE elképzelései szerint kezdődött a villanyfényes kupaderbi, ugyanis alig négy perc elteltével megszerezte a vezetést az esélyesebb Hajdúszoboszló, a Debreceni Egyetemen tanuló Dobi Gergő tűpontos átlövése talált utat a bal alsó sarokba. A folytatásban is a vendégek elképzelései érvényesültek a pályán, a mieink elsősorban szervezett védekezésre alapozva igyekeztek gyors ellentámadásokat vezetni, ám csupán elvétve tudtak helyzeteket alakítani, a szélről érkező beadásokat rendre kifejelték a hórihorgas védők. Az első játékrész feléhez érve egy debreceni szabadrúgás elkerülte a kaput, az ellentámadásból pedig Csicsek Levente megduplázta a Hajdúszoboszló előnyét, s mivel több találat már nem született a félidőben, az öltözőbe is kétgólos vezetés birtokában vonulhatott a bajnoki éllovas.

A fordulás után már bátrabb futballal rukkolt elő a DASE, Kang és Légrádi is próbálkozott átlövéssel, de a szoboszlói reteszt nem sikerült áttörni. A túloldalon ugyanakkor egy védelmi megingást Csicsek könyörtelenül megbüntetett, ezzel pedig el is dőlt a továbbjutó csapat kiléte. A mieink nem adták fel, a cserék új színt hoztak a debreceniek játékába, tíz perccel a lefújás előtt pedig a szépítés is összejött, Éder Gergő tanári indítását Éles Máté lőtte a bal alsó sarokba. A hajrában visszaállította a háromgólos különbséget a Hajdúszoboszló, amely 4–1-es győzelemmel jutott tovább, ugyanakkor szégyenkezésre nincs okunk, a debreceni fiatalok értékes tapasztalatokkal lettek gazdagabbak.

Megyei Kupa, 1. forduló

DASE–Aqua General HSE 1–4 (0–2)

DASE: Deák – Takács (Rácz, 60.), Kang I., Nagy B. (Marsa, 78.), Bencze (Gudmundsson, 60.), Kang II., Légrádi, Mahmud (Éder G., 60.), Molnár B. (Bíró, 71.), Éder B. (Éles, 60.), Balogh Á.

Edző: Kovács Miklós

Gólszerző: Éles (79.)

Kovács Miklós: Szerettünk volna végig zártak maradni, arra törekedtünk, hogy ne hagyjunk magunk mögött területeket, de a vendégek korai gólja átírta az elképzeléseinket. Az első félidőben kissé bátortalanok voltunk, csupán háromszor tudtunk helyzetbe kerülni, de hátul szervezettek maradtunk, viszonylag jól bírtuk a nyomást. A fordulás után már több energiánk jutott a támadásokra is, a csereként beállók lendítettek a játékunkon, s egy gyors ellentámadás végén sikerült kozmetikáznunk az eredményen. Összességében elégedett vagyok a teljesítményünkkel, mindenki annyi terhelést kapott, amennyire szüksége volt, s a sérülésből visszatérő játékosok, valamint az első felnőtt mérkőzésükön pályára lépő fiatalok is jól teljesítettek. Edzés helyett egy jó erőkből álló rivális ellen gyűjtöttünk értékes tapasztalatokat, melyeket a hétvégi bajnokin már szeretnénk hasznosítani.

Fotó: Égerházi Péter