Hatvan éve a DEAC megszakította a DVSC menetelését

A korábbi cikkeinkben sokat emlegettük a legutóbbi DEAC-DVSC összecsapást, amelyet 1961. szeptember 3-án rendeztek, vagyis sok idő telt el azóta, hogy a Debreceni Egyetem labdarúgócsapata ismét a Lokit fogadja bajnoki mérkőzésen.

Az akkori események kísértetiesen hasonlítanak a jelenlegihez. A DVSC ugyanúgy az előző szezonban búcsúzott az élvonaltól, a DEAC pedig akkor jutott fel a másodosztályba. A piros-fehéreknek sikerült egyben tartani a keretet, sőt igazolni is tudtak, így egy nagyon erős kerettel – mint ahogy most is – vágtak neki az 1961-1962-es szezonnak. A lapok így fogalmaztak akkoriban: a DVSC lényegében véve NB I-es képességű játékosokból áll.

A vasutas gárda ennek megfelelően magabiztosan kezdte a bajnokságot, az első négy meccset simán nyerte. Az ötödik fordulóban a Szolnoki MÁV ugyan elcsípett egy pontot, de sikerült megtartani a veretlenséget.

Aztán jött a DEAC elleni mérkőzés. Akkor is albérletben játszotta a meccset az egyetemi csapat, vagyis – csakúgy, mint holnap – a Nagyerdei Stadionban csaptak össze a felek.

A 12 ezer debreceni többsége fejcsóválva leste a fejleményeket. A döntő pillanat a 75. percben jött el, akkor Szűcs János kicselezte a teljes piros-fehér védelmet, majd ballal Jakab hálójába csavart” – olvashatjuk Sándor Mihály, A debreceni futball képes kalauza (1899-) című könyvében.

A két csapat inkább taktikai harcot vívott. A látottak alapján már nem meglepetés, hogy a főiskolások két vállra fektették a vasutasokat” – írták az akkori újságok.

1961. szeptember 3., 6. forduló, NB II Keleti csoport
DEAC–DVSC 1:0

DEAC: Kassai – Környei, Móricz, Varsányi – Temesvári, Cséfalvai – Stefanik, Szűcs, Szegedi dr., Kéki, Gápel
DVSC: Jakab – Molnár, Gellér, Kovács S., Farkas, Cseke, Lázár, Zilahi, Juhász, Puskás, Csekő
Gól: Szűcs (75.)

Tavasszal aztán a DVSC-nek sikerült revánsot vennie, az 1962. április 8-án rendezett visszavágón Lázár Zoltán góljával 1-0-ra győzte le a DEAC-ot 10 ezer néző előtt, szintén a Nagyerdei Stadionban.

Az 1961-1962-es NB II Keleti csoportját a DVSC nyerte. Az egyetemisták a nyolcadik helyre értek oda, az MVSC csak jobb gólkülönbségével férkőzött elébük. Mindmáig ez a DEAC legjobb NB-s bajnoki helyezése.

Közel hatvan évet kellett tehát várni, hogy a DEAC és a DVSC ismét összecsapjon egymással. Akkor a régi Nagyerdei Stadionban, most az újban találkoznak a felek. Aki kilátogat a szerdán 17 órakor kezdődő összecsapásra, örök élménnyel gazdagodik, hiszen könnyen lehet, hosszú ideig nem láthat két debreceni csapatot egymás ellen játszani a profi bajnokságban.