Sándor Tamás: Meccsről meccsre fejlődtünk

A Debreceni Egyetem csapata huszonegy forduló alatt tizenkét pontot szerzett az NB II-ben, így az utolsó helyen telelhet. Sándor Tamás vezetőedzőt többek között az erősítési tervekről, a tetemesnek tűnő hátrányról és az eddigi tanulságokról is megkérdeztük.

Október 22-én lett a DEAC vezetőedzője, a munkáját pedig Györky Gábor segíti. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az elmúlt hetek során?

Sándor Tamás: Abból a szempontból nem ideális időpontban vettük át a csapatot, hogy meglehetősen sűrű volt a program, így az edzéseken nem igazán tudtuk gyakorolni azt, amit elterveztünk. Úgy érzem, meccsről meccsre fejlődtünk, bár az eredmények nem feltétlenül ezt támasztják alá. Emellett szervezettség terén is sikerült előrelépnünk. A fiúk hozzáállásával a tréningeken és a mérkőzéseken is elégedett voltam. Mindent egybevéve remekül érzem magam a klubnál.

Kilenc bajnokin és egy Magyar Kupa-összecsapáson irányította eddig az együttesünket. Melyik meccsen hasonlított leginkább a játékunk arra, amit megálmodtak?

Sándor Tamás: Kicsit más szemszögből közelíteném meg ezt a kérdést. A Loki és az Ajka ellen ugyan sima vereséget szenvedtünk, de a többi mérkőzésen reális esélyünk nyílt a pontszerzésre. Annak külön örülök, hogy papíron erősebbnek gondolt riválisok dolgát tudtuk megnehezíteni. Példaként a pécsi ütközetet említeném, amelyen a hosszabbításban pár másodperc alatt több nagy helyzetből sem sikerült sajnos a kapuba találni.

Emberes feladat vár ránk, hiszen 2021-ben tízpontos hátrányt kellene eltüntetnünk a bennmaradásért.

Sándor Tamás: Valóban nehéz dolgunk lesz. Elsősorban a védekezésünket kell rendbe tenni. Gyakran olyan hibákat követtünk el hátul, amiket a vetélytársaink könyörtelenül megbüntettek, emiatt értékes pontok csúsztak ki a kezünkből. Ilyen ajándékokat az új évben már senkinek sem adhatunk.

Nem sokáig pihenhetnek a játékosok, mivel január 4-én már edzésbe állnak.

Sándor Tamás: Nyilván fontosnak tartom, hogy a pihenő alatt mindenki feltöltődjön. Ennek ellenére a fiúk egyéni edzéstervet kaptak, így abban bízhatunk, hogy jó erőállapotban kezdik meg a felkészülést, ami elég rövid lesz. Úgy tűnik, hogy az NB I-es Mezőkövesddel vívjuk az első edzőmeccset. Azt tervezem, hogy a kövesdiek ellen az összes játékos negyvenöt percet kap majd a bizonyításra. A többi találkozóról még zajlanak az egyeztetések.

A keretben milyen változások lehetnek?

Sándor Tamás: A napokban fogunk beszélgetni a vezetőséggel az erősítésekről. Nem zárkóznék el attól, ha tehetséges fiatalok érkeznének hozzánk, de rutinos játékosokra is szükségünk van. Ahhoz ragaszkodom, hogy a kiszemeltek próbajátékon vegyenek részt. Az lenne a legideálisabb, ha teljes kerettel kezdhetnénk meg a felkészülést, de legrosszabb esetben is az alapozás második hetére már össze kell állnia a csapatnak.

Szakadjunk el egy kicsit a futballtól. A koronavírus miatt szokatlan karácsony előtt állunk. Hogyan ünnepelnek majd?

Sándor Tamás: Több terv van a fejünkben, de az biztos, hogy a különböző óvintézkedéseket be fogjuk tartani. Szentestén valószínűleg egy családi vacsorán veszünk részt.

Fia, ifjabb Sándor Tamás a DEAC-ban, veje, Kinyik Ákos pedig a Lokiban futballozik. A labdarúgással sokat foglalkoznak?

Sándor Tamás: Néha szóba kerül a foci, elsősorban a külföldi események, de nem mondanám, hogy órákat beszélgetnénk róla.