Még nem dőlt el, hol folytatjuk

A DEAC elbukta a Kecskemét elleni rájátszást, így egyelőre maradt a másodosztályban.

A XV-ös rögbi bajnokság befejeződött a DEAC Huszárok együttese számára, a mieink megnyerték az NB II-t, de a rájátszásban a Kecskemét kiélezett küzdelemben jobbnak bizonyult csapatunknál, és az ellenfél folytathatja az első ligában. Bár, lehet, hogy a Debreceni Egyetem alakulata is ott lehet az élvonalban ősztől. Erről is beszélgettünk Aenab Hussain szakosztályvezetővel, s egyben játékossal.

– A VII-es bajnokság viszont most indul – mondta a sportvezető. – Előbb egy minitornával indítjuk a hetes rögbit, aztán pedig indul a nemzeti bajnokság. Ez ugyebár kevesebb létszámban lebonyolított műfaj, gyorsabb is a játék, mert a pálya mérete ugyanakkora, mint amikor tizenöten játszanak. Elég sokat kell futni… Nagyjából kéthetente lépnek pályára a gárdák, így ez egész nyáron tartani fog. Most jön két hét pihenés, aztán belevág a DEAC is a küzdelmekbe, szerintem nem is rossz esélyekkel. Szerencsére sok olyan játékosunk van, akik nagyon szeretik a hetes rögbit, és nyilván jók is benne.

Sajnos, nem sikerült feltenni a koronát az éves teljesítményetekre, hiába nyertétek meg toronymagasan a XV-ös NB II-es bajnokságot, a play off nem sikerült.

– Nagyon izgalmas meccsen maradtunk alul, ami roppant bosszantó. Mentálisan nagyon erős ellenféllel találkoztunk, pedig a mi fiainkra sem lehet panasz ezen a téren. Eléggé túlhevült mérkőzést játszottunk, többször alakult ki vita. Volt tíz perc, amikor fegyelmezett bennünket a bíró, ezért kevesebben voltunk a pályán, az nagyon nehéz volt. Az utolsó előtti minutumban döntötte maga javára az összecsapást a Kecskemét, ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, mindenki dicsérte a találkozó színvonalát, és a teljesítményünket. Voltak egyéni hibák nálunk, de ilyen a sport, valakinek nyernie kell, és a másik nyilván veszít.

Mennyire lombozta le a társaságot, hogy lemaradt az első osztályról?

– Tulajdonképpen pozitívan álltak hozzá, hiszen egy hatalmas meccset vívtunk egy NB I-es ellenféllel. Érezhető rajtunk a fejlődés, emiatt mindenki büszke lehetett magára, hiába maradt el a várt eredmény. Mindenki kiadta a maximumot magából, úgy még elbukni is könnyebb. Nagyon rossz mindössze négy ponttal veszteni, ha jobban védekezünk, nyerhettünk volna, ám most nem ez volt megírva nekünk.

Akkor most újra az NB II-ben indul a DEAC Huszárok?

– Beszéltem több csapat vezetőjével, és mivel elnökségi tag vagyok az országos szövetségben, felvetek egy elgondolást. Az a cél, hogy emeljenek az első liga létszámán, mert sem nekünk, sem a székesfehérváriaknak nem segíti elő a fejlődését, ha ismét nagy fölénnyel megnyerjük a saját másodosztályú csoportunkat. Mindössze hét meccsünk volt az NB II-ben, három elmaradt, a hétből hatot megnyertünk. Azóta csak erősödtünk, nem sok értelme van egy újabb szezonnak a második vonalban. Van arra reális esély, hogy megemeljék az NB I. létszámát és ott induljunk ősszel, de ez egyelőre nem dőlt el. A válogatott szempontjából sem ártana, ha több csapat lenne, ezáltal pedig több mérkőzés. Rövidebb lehetne a holt szezon, és hosszabb a tényleges idény.

Fotó: Papp Attila