Fodor Antal: minden dicséretet megérdemelnek a játékosok

A Debreceni Egyetem együttese a mostani átigazolási időszak során is szeretné megtartani a kulcsembereit.

A DEAC férfi röplabdázói az alapszakaszban csak egyszer hagyhatták el győztesen a játékteret (a Dunaújvárost fektették két vállra). A rájátszásban már sokkal jobban ment Tóth Andráséknak, így viszonylag hamar biztossá vált, hogy az ősszel újra a legjobbak között bizonyíthatnak. A javulást a kiváló formaidőzítéssel is lehet magyarázni Fodor Antal szerint. A rutinos vezetőedzővel többek között a nyári teendőkről, az elmúlt hónapok tanulságairól és az átigazolási tervekről is beszélgettünk.

A negyedik pozícióban végeztünk az Extraliga kvalifikáló körben, vagyis kiharcoltuk a bennmaradást. Hogyan értékelné a szezont?

Nincs okom panaszkodni, a csapat egyértelműen dicséretet érdemel. Talán előkelőbb helyen is zárhattunk volna, ám ez rajtunk kívülálló okok miatt nem jött össze. A KISTEXT elleni 3:0-s vereség során Bagics Balázs például nem az eredeti posztján, hanem liberóként szerepelt, míg az utolsó hazai meccsünkön, amikor a Dunaújvárost fogadtuk, Csizmadia Jánosra nem számíthattam betegség miatt, de nem szeretnék mentegetőzni.

Azért jócskán akadtak szép sikerek is az előző hónapok során. Melyiket tudná kiemelni?

Talán a Dunaújváros otthonában rukkoltunk elő a legszínvonalasabb teljesítménnyel. Ezt a meccset még az alapszakaszban játszottuk, és az ellenfelünk reális eséllyel pályázott az elődöntőre, de ezt a fiúk megakadályozták. Szintén kellemes emlék a KISTEXT legyőzése, amit rendkívül dinamikus játékkal értünk el. A válogatott röplabdázókat felvonultató kecskemétiektől ugyan 3:2-re kikaptunk a DESOK-ban, de alaposan megnehezítettük a dolgukat.

Milyen tanulságokkal szolgált az idény?

Kiegyenlítetté vált az Extraliga mezőnye, gyakran az esélytelennek vélt együttes borította a papírformát. A győzelmek apróságokon múltak, egyetlen pontot sem adtak ingyen. A fizikális tényezők mellett a mentális állapot is meghatározóvá vált, ugyanis sokszor kiélezett végjátékban dőltek el a szettek. A nyitás, a nyitásfogadás és a sáncmunka jelentősége egyaránt megnőtt, utóbbit a saját bőrünkön is megtapasztaltuk a Dunaújváros elleni 3:1-es vereség során, hiszen a rengeteg blokk gyakorlatilag megpecsételte a sorsunkat.

Tavaly nyáron az egyik legfontosabb feladatnak azt tartotta, hogy a gárda kulcsemberei maradjanak.

Most is ez a cél lebeg a szemünk előtt. Zajlanak az egyeztetések, és bizakodó vagyok, hiszen ha minden a terveink szerint alakul, kevés változás lesz a keretben. Konkrétumok nélkül annyit elárulhatok, hogy több szóbeli megállapodás már megszületett. Örömteli, hogy akadnak fiatal tehetségeink, akikben komoly potenciál lakozik. A felépítésük ugyan időigényes folyamat, de meggyőződésem, hogy érdemes foglalkozni velük.

Gyakorlatilag az összes riválisunknál akadnak külföldi játékosok, ezzel szemben mi csak magyarokra építünk. Ebben a tekintetben várható változás?

Vitathatatlan, hogy a többi csapatnál meghatározó szerepet töltenek be a határon túlról érkező röplabdázók, így joggal vetődik fel ez a kérdés. Jelenleg nem ragaszkodom légiósok szerződtetéséhez, de nem zárom ki a lehetőségét. Több hónap van hátra az új bajnokság kezdetéig, addig még sok dolog megtörténhet.

Ugyan a pontvadászat befejeződött, de ez nem jelenti azt, hogy a srácok máris pihenőre mentek.

Június közepéig lesznek edzések, majd augusztusban vágunk bele az alapozásba. A nyári szünet alatt sem lazsálnak majd a fiúk, hiszen többen különböző strandröplabda-tornákon fognak elindulni. A következő hetekben lehetőségünk nyílik arra, hogy olyan játékelemeket gyakoroljunk, amikre a szezon alatt nem jutott elegendő idő. Nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan megrendezik a MEFOB-ot, amely módosíthatja a programunkat, végső döntés napokon belül lehet ezzel kapcsolatban.

A pauza során hogyan töltődik fel?

Hosszabb utazást nem tervezek, nekem egy hétvége is elég a kikapcsolódáshoz. Egyébként nyáron is lesz dolgom bőven, hiszen a különböző adminisztrációs feladatokat ugyanúgy el kell végeznem.