Csoportelsőként a felsőházban

Hétvégén rendezték a felnőtt férfi I. osztályú tenisz csapatbajnokság alapszakaszának zárófordulóját, melyben Pécsre kellett utaznia a DEAC-DSC közös gárdájának.

A pécsi vendégszereplésről nincsenek kellemes emlékeink: 2019-ben szintén az utolsó körben léptünk pályára a baranyai megyeszékhelyen és akkor 0-6-tal (nyert játszma nélkül) zártuk a szingliket, és végül 8-1-re kaptunk ki, ami akkor az alsóházba kerülést is jelentette.

Ezúttal ez a veszély már nem fenyegett, a forduló előtt biztossá vált, hogy a felsőházban folytatjuk a küzdelmeket, egyedül a csoportelsőség volt a tét. A 2019-eshez képest egy jóval felkészültebb csapattal léptünk pályára, de hiába utaztunk el egy nappal korábban, az ötórás kocsikázás nem múlt el nyomtalanul.

Két top30-as játékosunk, Máthé Gábor és Páll Noel ezúttal sem hibázott. Gabi kiélezett meccsen a döntő játszmában 10:8-ra nyert a fedettpályás magyar bajnokságon párosban győztes Cseresznyés Máté ellen, míg Noel magabiztos teljesítménnyel, mindössze négy játékot hullajtva gyűjtötte be harmadik egyéni győzelmét az alapszakaszban.

Bellér Gábor és Szabó Zoltán sajnos match tie breakben vérzett el 11:9, illetve 10:6 arányban, előbbi ráadásul két mérkőzéslabdát is veszni hagyott. A korosztályos vidékbajnokságról érkező utánpótlás-játékosaink sem tudták megszerezni a nagyon fontos harmadik egyéni meccset, ami ahhoz kellett volna, hogy ne hátrányból kezdjük a párosokat: Bencző Balázs egy simább játszma (2:6) után volt majdnem megfordította a meccset, de 7:5-re kikapott, míg ifj Varga Ákos egyoldalú küzdelemben maradt alul a pécsiek egyik legjobb és legstabilabb játékosával szemben.

Az összesített állás tehát 2-4 volt a szinglik után, a fordítás az idei párosbajnokkal felálló hazaiakkal szemben nagyon komoly kihívásnak tűnt, és sajnos nem is sikerült, bár volt olyan pillanat a párhuzamosan zajló három párosmeccsen, amikor lehetett bizakodni a végső győzelemben. Az egyes pályán ifj. Varga-Bellér simán bukta ugyan az első játszmát (0:6), de a másodikban végig előnyben voltak, és nagyon kicsin múlt az egyenlítés (6:7). A Máthé-Szabó páros tükörsima meccsen hozta a kötelezőt (6:0, 6:2). A Páll Noel-Páll Marcell duó pedig jó kezdés után (6:4), nüanszokkal maradt csak alul (6:7, 5:10).

Így 6-3 lett a vége a Pécs javára. A csoport másik találkozóján az Árpádföld-MTK legyőzte a budapesti Fagyas-Hoker csapatot, ami hármas körbeverést eredményezett a debreceni, a pécsi és az árpádföldi gárdák között. A jobb meccsaránynak köszönhetően mi zártunk a csoport élén és a Pécs jön velünk a felsőházba. A négyes döntőben a másik csoport második helyezettjével (Pasarét-Budapest) játszunk elődöntőt július 2-án, 11 órától a Nemzeti Edzésközpontban (1037, Budapest, Mikoviny u. 6.). Győzelem esetén a Szuperligába jutásért küzdhetünk másnap, míg vereség esetén a bronzmérkőzésen léphetünk pályára.

OB I tenisz csapatbajnokság
Pécs VTC-DEAC-DSC 6-3

Bellér Gábor