A mi Eb-nk: Köstner Tamás

A szakember a Puskás Arénában ünnepelte a franciák elleni pontszerzést, ezúttal az élménybeszámoló mellett a vasárnapi mérkőzésekről is kérdeztük.

Egy egész nemzetet tett büszkévé Fiola Attila gólja, majd a szünet utáni hősies védekezés, amivel pontot szereztünk a regnáló világbajnok, topfavorit Franciaország ellen. A labdarúgó Eb legnehezebb csoportjában szereplő magyar válogatott számára győzelemmel ért fel az 1–1-es döntetlen, a DASE edzője, Köstner Tamás pedig a helyszínen élhette át a csodát.

„Nehéz szavakba önteni, amit a gól és a lefújás pillanatában éreztem, elképesztő hangulat uralkodott a Puskás Arénában – mosolygott a szakember. – A portugálok elleni meccset követően nem gondoltam volna, hogy lesz esélyünk a bombaerős franciák ellen, de szerencsére a srácok rácáfoltak a várakozásaimra, kivételesen örülök neki, hogy nem lett igazam. A védekezésünk már az első mérkőzésen is jól működött, de ezúttal támadásban is jól teljesítettünk, megbecsültük a labdát, egyénieskedés helyett valódi csapatként funkcionáltunk, s szemmel láthatóan megleptük a franciákat. Tartottam tőle, hogy Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik hiányában mennyire leszünk kreatívak, de a középpályán Kleinheisler László fazont szabott a játékunknak, s a gólszerzés is összejött. A bravúros döntetlenhez hozzájárult, hogy a rivális teljesítménye messze elmaradt a várttól, nem tudtak váratlant húzni, az átlövések és a beadások helyett a réseket keresték, egy kivétellel sikertelenül. Ennek ellenére nem volt könnyű dolgunk, mert a védekező csapat mindig jobban fárad, de hatalmasat küzdöttek a srácok, s rászolgáltak a pontszerzésre.”

A mieink három nap múlva, Németország ellen zárják a csoportkört, ám az A jelű négyes már ma este befejezi, olasz-walesi és svájci-török mérkőzéseket rendeznek.

„Az olaszok játéka tette eddig a legjobb benyomást rám, a végső győzelemre is esélyesnek tartom őket – hangsúlyozta Köstner Tamás. – Nincsenek nagy sztárok a csapatban, de roppant egységesek, gondban lehetnek az ellenfeleik, amikor a sebezhető pontokat keresik. Roberto Mancini remekül összerakta az olaszokat, akik Wales ellen is egyértelmű esélyesnek számítanak, s bár elképzelhető, hogy ezúttal nem ússzák meg kapott gól nélkül, szerintem újabb három ponttal gazdagodnak majd. A szigetországiak több játékosa az angol élvonalban pallérozódik, fiatalok és lelkesek, így jó mérkőzést várok. A svájci-török csatára döntetlent tippelnék, mert hasonló képességű gárdák találkoznak, ugyanakkor érdekesség, hogy egyik csapatnak sem különösebben jó az iksz. A második félidőben épp ezért várható, hogy kitámadnak majd a felek, ebből pedig egy nyílt sisakos csata kerekedhet, ami a semleges szurkolónak a legjobb. A svájciak játéka kevésbé látványos, mint az ezredfordulón volt, átadják a területeket, s a stabil védekezésből indítanak ellentámadásokat, míg a törököktől még várok egy nagy dobást, mert eddig keveset mutattak ezen az Európa-bajnokságon.”

Fotó: Égerházi Péter