Benczik Zsolt: „Egy jó tanulóévet tudhatunk magunk mögött”

A DEAC labdarúgó-szakosztály szakmai igazgatója szerint az edzők, a játékosok és a szülők egyaránt rengeteg energiát mozgósítottak az idei sikerek érdekében, a jövőben pedig még merészebb célokat lehet majd kitűzni.

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a 2021/22-es szezontól átalakította a labdarúgó utánpótlás képzést. A reform hatására egy négy szintből álló rendszert hoztak létre, ahol rangsorolták és meghatározott feladatokkal látták el az összes labdarúgóklubot. Az új rendszer azt kívánja biztosítani, hogy a játékosok a fejlődésük során mindig a megfelelő szintre kerüljenek, továbbá minden időszakban megkapják a megfelelő fejlesztést. Ebben az új, „piramis” rendszerben a különböző szintű kluboknak kötelező egymás munkáját segíteni, hogy a magyar labdarúgás fejlődését is előszolgálják.

Az országban területi elvek szerint 27 klub kapott „B-szintű” besorolást, köztük a DEAC is tehetségközpont lett. A szakosztály mellett Benczik Zsolt számára is nagy változásokat hozott a tavalyi nyár, hiszen edzőből szakmai igazgatóvá lépett elő.

„A tehetségközpontnak való kinevezést egyesületünk az elmúlt évek munkájának komoly elismeréseként kezelte, de igyekeztünk a folytatásban is ugyanolyan elhivatottsággal dolgozni és megtenni mindent a gyerekek fejlődéséért” – hangoztatta a szakmai igazgató. „Nem csak a csapatok számára, hanem nekünk is egy új kihívás volt, és emellett tudtuk, hogy több szegmensben is előrébb kell lépnünk. Az MLSZ látta bennünk az ambíciót, lehetőséget adott nekünk, mi pedig próbáltuk meghálálni. Az egyetem által az infrastruktúra is fejlődik, ami nagy segítséget nyújt szakosztályunk számára. Nekem, mint szakmai vezetőnek a legfontosabb feladatom az volt, hogy képzési programunkat egy egységes rendszerbe foglaljam. Edzőink nagy része továbbképzésen vett részt, amelyek nagyon hatékonyak voltak, szakembereink a megszerzett tudást a csapatoknál hasznosították. Nem volt könnyű dolgunk, de megbirkóztunk a nemes feladattal. Az első félév során megismerkedtünk a rendszerrel, majd tavasszal már ellenőrzéseink is voltak, és a hibák javítására is sor került. Természetesen nem állunk meg itt, szeretnénk még magasabb szintre lépni. Debrecenben nagyon sokan szeretnek focizni, örömteli, hogy ennyi gyerek választja ezt a szórakozási formát. Az új rendszer lehetőséget teremt arra, hogy a tehetségek számára akár a DVSC Labdarúgó Akadémiára való játékosáramlást biztosítsuk, de a Debreceni Egyetem képviseletét és a DEAC család értékeit is megőrizzük. Mindenkinek szeretnénk megadni a fejlődéséhez szükséges szakmai segítséget és az egyéni képességekhez megfelelő versenyzési és felkészülési lehetőséget. Mivel szakmailag és operatív szinten is okosan, lépésről lépésre haladva megvalósítottuk a legfőbb céljainkat, összességében elégedettek vagyunk azzal, amit egy év alatt elértünk. Alapvetően az U7-estől az U14-es DEAC-os csapataink tartoznak a tehetségközpontba, de a Grassroots D-kategóriába tartozó DASE is ugyanolyan fontos számunkra. Az idősebb korosztályokra is ugyanúgy figyelünk, az NB III-as, valamint két megye I-es felnőtt csapatunkban idővel szeretnénk minél több saját nevelésű játékosunknak lehetőséget adni.”

Benczik Zsolt szakmai vezető ezt követően a csapatok idei szezonját külön-külön értékelte.

„A legkisebb korosztályaink Bozsik-fesztiválokon vettek részt, amelyeken népszerűsítettük a sportágat, továbbá a gyerekek jelen adottságai alapján próbáltuk megtalálni számukra egyesületünkben a legideálisabb helyet. Ami a tehetségközponttal járó egyik leghasznosabb változás volt, az, hogy az U9-es korosztálytól kezdve, sokkal magasabb szinten versenyezhettünk, U10-es és U11-es csapataink a kiemelt régiós Bozsik rendezvényeken vettek részt. Olyan akadémiákkal mérhettük össze tudásunk, mint a DVSC-LA, a Diósgyőr és a Kisvárda, a tehetségközpontok között pedig ott volt a Nyíregyháza, az Eger, a Mezőkövesd és a Szolnok. A gyerekeket új impulzus érte, és szüleikkel együtt láthatták, hogy milyen szintre lehet eljutni. Az U12-es és U13-as csapatunk Keleti Bajnokságban hasonló rendszerben futballozott, nagy elégedettséggel tölt el, hogy tehetségközpont lévén egyre több gyerek jelentkezett hozzánk, ezáltal még erősebbé vált a bázisunk. Már az akadémiák ellen is egyszer-egyszer fel tudtuk venni a versenyt, a tehetségközpontok ellen pedig jó volt látni, hogy mertünk labdát birtokolni és presszingelni, letámadtuk az ellenfelet, és az eredménytől függetlenül a saját játékunkat játszottuk. Az U14-es csapatunk idén versenyzett először nagypályás bajnokságban, hasonlóan az U15-ösökhöz, tisztesen helytálltak, olykor pedig még egy-egy nagy nevű ellenfelet is meg tudtak lepni. Igencsak küzdelmes meccseken vannak túl az U16-osok is, de minden korcsoport megtette a magáét, ám az eredmények helyett sokkal inkább a fejlődést tartottuk szem előtt. A győzelmek azonban kellenek, hogy a srácoknak a folytatásban legyen motivációjuk. Időközben a három korosztályú játékosokból álló tehetségcsoportunk edzései is zavartalanul működtek, Sándor Tamás koordinálásával pedig sokat tanulhattak a lehetőséget kapó fiatalok.

Benczik Zsolt azt is elmondta, hogy a közös évzáró nem csak a gyerekek számára volt emlékezetes, hanem az edzők is jól érezték magukat. Örül, hogy a szülői értekezleten fel tudták vázolni a jövőbeli terveket és ezáltal mindenki tisztán látja a DEAC jövőképét.

„Táborokkal zártuk a szezont, minden bizonnyal életre szóló élményekkel gazdagodtak a fiatalok. Néhány csapatunk külföldön is megmérettethette magát, amely egyben egy nagyszerű közösségépítő program is. A következő idényre már nyilván elkezdtünk készülni, igyekszünk még hatékonyabb munkát folytatni. A futsal szakosztállyal együttműködve szeretnénk plusz edzéseket beiktatni, továbbá az egyéni képzésünket is magasabb szintre emelnénk. Természetesen a folytatásban is az lesz a legfőbb célunk, hogy az elhivatott, tehetséges labdarúgóknak lehetőséget teremtsünk, hogy aztán az akadémián is helyt álljanak. Jelenleg az MLSZ kiírásai alapján nem láttunk jelentős változást, tehát várhatóan ugyanott fognak versenyezni a csapataink, de persze még lehetnek változások. Az biztos, hogy egy jó tanulóévet tudhatunk magunk mögött, és hamarosan még merészebb célokat tűzhetünk ki magunk elé.”

Tóth Huba