Katona László: Zaklatott idényünk volt

A DEAC megyei I. osztályú futballcsapatának vezetőedzője szerint számos tényező nehezítette a dolgukat, de tavaszra összeállt a fiatal társaság.

Sokáig a kiesés elől menekült, végül azonban izgulnia sem kellett a DEAC II-nek, amely 27 ponttal a 12. helyen zárta a megyei élvonal küzdelmeit, azaz csapatunk 12 egységgel gyűjtött többet, mint a kieső Hajdúhadház. Az egyetemisták az utolsó fordulókban indultak meg felfelé a tabellán, ami Katona László vezetőedző szerint nem a véletlen műve, ugyanis idő kellett, hogy a fiatal játékosok fizikálisan felnőjenek a feladathoz.

„A rutinosabb, NB III-at megjárt játékosok zöme már nem vállalta a megyei I. osztályt, így a harmadik vonalban szereplő Légy Erős Sportegyesülethez igazolt a szezon előtt – vázolta fel a körülményeket a szakember. A kulcsemberek kiesésével megcsappant a létszám, így hét játékos az ifjúsági csapatból érkezett hozzánk, akiknek korábban nem volt tapasztalatuk a felnőtt labdarúgásban. A srácok elhivatottságára, lelkesedésére nem lehetett panasz, ugyanakkor vannak köztük olyanok, akik a mai napig nem töltötték be a tizennyolcadik életévüket, azaz fizikálisan értelemszerűen jelentős lemaradásuk volt. Az utánpótlásfutballban a technika és a taktika dominál, ám a felnőtteknél kiütközik, hogy kinek milyen a testfelépítése, ezen a téren pedig sokat kellett fejlődnünk. A fiatalok elmondása szerint meglepte őket, hogy mennyire kemény ütközeteket vívtak, az első hét fordulóban ráadásul egytől egyig élcsapatokkal játszottunk, azaz nem volt szerencsénk a sorsolással.

A nehézségek ellenére becsülettel helytálltak a fiúk, sokszor csak az utolsó percben szerzett góllal bizonyult jobbnak az esélyesebb rivális.

„Amellett, hogy a favoritok dolgát megnehezítettük, a közvetlen riválisok ellen gyűjtögettük a pontokat, ám ennek ellenére sokáig fenyegetett minket a kiesés réme. Amikor kilábaltunk volna a rossz szériából, jöttek a fájó sérülések, így azokon a mérkőzéseken, amelyeken mi lettünk volna az esélyesek, foghíjasan tudtunk kiállni. Így volt ez Hajdúhadházon is, ahol nagy pofonba szaladtunk bele, de szerencsére tavasszal sikerült visszavágnunk ellenlábasunknak, nyolc utánpótláskorú labdarúgóval a kezdőcsapatban arattunk kiütéses győzelmet. Zaklatott idényünk volt, nagyon megéreztük az alapemberek hiányát, ennek tükrében pedig a 12. hely, s a biztos bennmaradás nem rossz eredmény. Játékban folyamatosan láttam előrelépést, a fiatalok belerázódtak a megyei élvonal vérkeringésébe, mérkőzésről mérkőzésre magabiztosabban futballoztak. A jövő még képlékeny, ugyanis ismét lesznek távozók, a legfontosabb pedig továbbra is az utánpótlás, az U19-es csapat feltett célja, hogy a következő szezont is a dobogón zárja.”

Fotó: Papp Attila