Köstner Tamás: Az egyéni fejlődés az elsődleges

A DASE U16-os csapatának vezetőedzője hosszasan beszélgetett tanítványaival a vasárnapi rangadó után.

Hétköznapinak korántsem nevezhető mérkőzést láttak azon szimpatizánsaink, akik vasárnap délelőtt a Sportcampus felé vették az irányt, a DASE U16-os együttese 10–5-re múlta felül a forduló előtt a tabella második helyén álló Nádudvart. Köstner Tamás tanítványai sikerükkel megőrizték veretlenségüket, s továbbra is magabiztosan vezetik a megyei bajnokságot.

„Olyan érzésem volt, mintha két külön mérkőzést láttam volna – emelte ki a szakember, majd a részletekre is kitért. – Az első félidőben ragyogóan futballoztunk, jól reagáltunk ellenfelünk játékára, távolról is bátran vállalkoztunk lövésekre, s nyolc gólt is szereztünk. Ahogyan a korábbi találkozóink alkalmával is, dinamikus, kombinatív futballt játszottak a srácok, többet birtokolták a labdát, mint ellenfelük, gyakorlatilag félóra alatt eldőlt a győztes kiléte. A szünet után ugyanakkor leültünk, lassabb tempót vettünk fel, a vendégek pedig ezt kihasználva leggyorsabb játékosuk megjátszására törekedtek, aki többször két védőnket is hintába ültetett, mielőtt gólt szerzett volna. Nem vitatva az ellenfél kvalitásait, valahol ez a mi hibánk is, hiszen mindenkinek megvolt a maga feladata védekezésben, a tetemes előny tudatában sem válhatunk kényelmessé, kilencven percen át kell összpontosítanunk, legyen szó bármilyen mérkőzésről. A hétfői edzés előtt átbeszéltük a történeteket a srácokkal, s úgy érzem, hatottak a szavaim, az egymás elleni játékban ugyanis kettőzött erővel küzdöttek a srácok.

Ahogyan mondani szokás, a győzelmeket nem kell megmagyarázni, márpedig U16-os fiataljaink eddigi öt mérkőzésüket egyaránt megnyerték, így adódik a kérdés, vajon milyen célokat tűztek ki maguk elé a bajnokság egészére vonatkozóan?

„Elsősorban azért dolgozunk, hogy hosszabb távon sikeresek legyünk, de természetesen a sorozatos győzelmek is nagy lökést adnak a játékosoknak – hangsúlyozta Köstner Tamás. – Minden sportoló azért küzd, hogy az adott mérkőzésen, bajnokságban a legjobb legyen, ez nálunk sincs másként. Keményen dolgozunk annak érdekében, hogy a végelszámolásnál is a DASE nevével kezdődjön a bajnoki tabella, még szebb lenne, ha veretlenül érnénk fel a csúcsra, de ha ez nem valósul meg, akkor sem fogunk a kardunkba dőlni. A legfontosabb ugyanis az egyéni fejlődés, akkor érne be a munkám gyümölcse, ha a kívánt technikai és taktikai elemeket egytől egyig elsajátítanák a fiúk. Jó úton járunk, amire kitűnő visszaigazolás a megyei bajnokság, eddigi ellenfeleinknél nem csak a szerzett gólok számában, de játékban is jobbnak bizonyultunk.”