Kozma Lajos: Jövőre az első tízbe várom a csapatot

A DEAC megyei I. osztályban szereplő U19-es csapata a szezon felénél még öt megszerzett ponttal utolsó helyen állt, de tavasszal Kozma Lajos megerősítette együttesét, amely végül 29 ponttal a 11. helyen zárta a bajnokságot.

„Mivel úgy vettem át a csapatot, hogy nagyon kevés játékos állt rendelkezésemre, így olyan nagy elvárásokat sem támasztottam a fiúk felé tavaly nyáron – kezdte beszámolóját Kozma Lajos. Célul csupán annyit tűztünk ki, hogy ne hozzunk szégyent a DEAC-ra, nos ez a szezon első felében nem sikerült. Előfordult olyan is, hogy kilenc játékossal tudtunk csak kiállni, nagyon sokszor kikaptunk, de a körülményekhez képest helytálltak a srácok. Az olyan csapatoktól, mint a Hajdúsámson, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, ősszel nagyon kikaptunk, tavasszal viszont négy pontot is szereztük ettől a hármastól.”

Történt ugyanis, hogy Kozma Lajos edzőnk télen játékosvadászatba fogott, és régi jó szokásához híven a város focipályáit járva, jóformán az utcáról is hívott fiatalokat a csapatába, míg másokat a környező településekről csábított át a DEAC-ba.

„Januártól elkezdtem játékosok után nézegetni, szerencsére sikerrel jártam, és egy nagyon jó kis garnitúrát sikerült így összehozni. Általános iskolástól kezdve egyetemistákig, több korosztály is képviselteti magát a csapatban. A téli felkészülés alatt remek hangulat alakult ki mind edzéseken, mind a mérkőzéseken, összeszokott az egész társaság. Ahogy elkezdtük a bajnokság második felét, úgy jött is az eredmény. Sikerült nálunk jóval előrébb rangsorolt ellenfeleket is megfognunk, nagyon jól kezdtük a tavaszt. Amit edzéseken gyakoroltunk, azt folyamatosan viszont láttam a mérkőzéseken. Ezt követően viszont sorra maradtak el a meccsek, mert az aktuális ellenfelek rendre covidosok lettek, emiatt pedig szinte csak kéthetente tudtunk játszani, és megtört a lendületünk. Ami nekem különösen fájó, hogy a Kaba ellen kikaptunk, illetve, hogy három meghatározó játékosom is megsérült, akikre nem számíthattam már a későbbiekben.”

Jól mutatja a Kozma-tanítványok tavaszi teljesítményét, hogy nem csak a későbbi ezüstérmes Monostorpályit, de a bajnok Hajdúszoboszlót is legyőzték.

„Alapjába véve a második félévet a játékosok maximálisan hozták. Kiszámoltunk, hogy ha ősszel is így szerepeltünk volna, akkor az első háromban végzünk a tabellán. Hárman is kiemelkedtek a csapatból: Daku Bence, Kerekes Bence és Salánki Sándor, őket beajánlottam a felnőttekhez is. Kerekes és Salánki jövőre még túlkorosként visszajátszhat az ifibe, de a hátvéd Daku már nem. Rajtuk kívül együtt marad a keret, sőt, ahogy meneteltünk a bajnokságban, úgy jelentkeztek hozzánk egyre többen. Jelen pillanatban húszfős kerettel dolgozunk, velük kezdjük meg a felkészülést július elején. Június 15-én az iskola végeztével az edzéseink is szünetelnek, hiszen sokan vidékiek a csapatból, ők hazautaznak. Ugyanakkor a debrecenieknek és a környékbelieknek bármikor szívesen tartok edzéseket a nyár folyamán. Jövőre azzal lennék elégedett, ha az első tízben tudnánk végezni, erre minden esélyünk meg is van, ami biztos: ezúttal nem leszünk utolsók a szezon felénél” – zárta értékelését megyei ificsapatunk mestere.

Fotó: Égerházi Péter