Kozma Lajos: Mentálisan erős a társaság

A DEAC ifjúsági csapatának vezetőedzője idén is szépen összekovácsolta tanítványait, a gárda a házi derbin aratott magabiztos győzelemmel zárta az őszi szezont.

Ahogy a mondás is tartja, minden jó, ha a vége jó: a DEAC ifistái háromgólos győzelmet arattak az ősz utolsó mérkőzésén a DASE felett. A mérkőzés pikantériáját az szolgáltatta, hogy az egyik kispadon Kozma Lajos, a másikon pedig fia, László ült, ám a DEAC vezetőedzője szerint nem a rivalizálásról szólt a vasárnapi derbi.

„Sokan nem hiszik el, de semmilyen szinten nem volt bennünk bizonyítási vágy egymás irányába – hangsúlyozta Kozma Lajos. – Nekem talán még jobban is fájt az agrárosok veresége, mint a fiamnak, édesapaként ugyanis érthető módon azért szurkolok, hogy ő minél sikeresebb legyen. Nagyon tehetséges edzőnek tartom Lacit, ütőképes csapatot tett össze, ezúttal azonban mi tettünk többet a három pont megszerzéséért, szerettük volna mindenképpen győzelemmel zárni az őszt. Az akarat végre eredményességgel párosult, a regionális bajnokságban pallérozódó négy játékos pedig sokat segített nekünk, győztes mentalitásuk a társakra is átragadt.”

A DEAC ifistái a nyolcadik helyen telelnek, a vezetőedző szerint a megszerzett tizenöt pontnál akár hat-hét egységgel több is állhatna a csapat neve mellett.

„Nem könnyű, hogy minden évben a nulláról kell indítanunk az építkezést, idén új csapat formálódott, a srácoknak pedig idő kellett, hogy összeszokjanak. A Püspökladány legyőzésével aztán megérkeztünk a bajnokságba, de kiemelhetném a Hajdúnánás elleni sikerünket is, idegenben tudtuk ugyanis megtréfálni dobogóra pályázó riválisunkat. A koronavírus-járvány és a különböző betegségek alaposan megtizedelték a társaságot, a Monostorpályi ellen csak sérült játékossal tudtunk kiállni tizenegyen, s több másik mérkőzésen is előfordult, hogy alig akadt cserelehetőségem. A helyzeteink alapján a Hajdúsámson, vagy épp a Kaba ellen is nyerhettünk volna, ezek az elhullajtott pontok nagyon hiányoznak, de tanulunk ebből is, a kapu előterében jobban kell koncentrálnunk a jövőben. A szezon előtt az első tízbe vártam a csapatot, a jelenlegi nyolcadik hely ilyen szempontból reális, főleg annak tükrében, hogy novemberben jelentős létszámgondokkal küzdöttünk.”

Kozma Lajos elmondása alapján sikerre éhes, jó szellemiségű játékosok alkotják a keretet.

„A csapatszellemmel nincsen gond, mentálisan erős a társaság, látszik a srácokon, hogy szeretnek edzésre járni – hangsúlyozta ifistáink mestere. – A védelem hamar megszilárdult, idővel a középpályánk is szépen összeállt, a december 15-én kezdődő téli szünetben pedig elsősorban gólerős támadót fogunk keresni, hogy a helyzetkihasználásunk tovább javuljon. Ha sikerül megvalósítanunk a felkészülés során mindazt, amit elterveztünk, a bajnokság végére akár az első ötbe is odaérhetünk.”