Kozma László: Tavaszra összeállt a társaság

Beérett a munka gyümölcse, a DASE megyei ifjúsági csapata a dobogón zárta a bajnoki szezont. A csapat edzőjét, Kozma Lászlót a kezdetekről, a sikerek kulcsáról, valamint tehetséges játékosai jövőjéről is faggattuk.

Heroikus küzdelemben szereztek bronzérmet a DASE ifistái a megyei élvonalban, Kozma László tanítványai ugyanis a szezonzáró félidejében háromgólos hátrányban voltak, ám huszáros hajrával fordítottak, így felállhattak a dobogóra. Ahogy mondani szokás, minden kezdet nehéz, a szakember elmondása szerint augusztusban öt játékosnak tartott edzést, a keret pedig menet közben formálódott.

Az utolsó pillanatokban vált biztossá, hogy a felnőttek mellett ifjúsági csapatot is indítunk a megyei bajnokságban, így komolyabb felkészülésről nem beszélhettünk – tekintett vissza Kozma László. – Az első fordulókban a tavaly a regionális U17-es bajnokságban szereplő játékosokkal léptünk pályára, a folytatásban pedig az idei U17-es alakulatból csatlakoztak hozzánk olyanok, akik az NB III-ban kevesebb lehetőséget kaptak. Komolyabb elvárásokat nem is fogalmaztunk meg, hiszen sokáig formálódott a keret, csupán azt tartottuk szem előtt, hogy mindenki pályára léphessen mérkőzéseken. A megyei ifjúsági és a regionális U17-es csapat között meghagytam az átjárási lehetőséget, ami motiválta a srácokat, hiszen tudták, hogy gyengébb teljesítmény esetén előbbiben kell pályára lépniük, miközben a megyei bajnokságban kiemelkedőt nyújtó játékosok az NB III-ban is kipróbálhatták magukat. Az online oktatás kezdetével lecsökkent a keret létszáma, hiszen a Debrecentől távol élők nem tudták megoldani a bejárást, ennek köszönhetően tavasszal voltak olyanok, akik három félidőt játszottak egy hétvégén. Szerencsére ez egyik bajnokságban sem ment az eredményesség rovására, ami annak is betudható, hogy télen már szervezett keretek között tudtunk készülni a folytatásra.

Tavaszra kialakult egy sajátos stílusa Kozma László két együttesének, a tréner a regionális U17-es, valamint a megyei U19-es csapatának is hasonló taktikai utasításokat fogalmazott meg.

A legnagyobb pozitívum, hogy volt stílusa a csapatnak, azt a játékot játszották a fiúk, amit kértem tőlük. Tavasszal összesen két vereséget szenvedtünk, a BUSE és a Hajdúszoboszló ellen, ami kimondottan jó teljesítmény, főleg annak tükrében, hogy utóbbi riválisunk kezdőcsapatában a felnőtteknél pallérozódó játékosok is helyet kaptak. Szeptemberben öt játékossal vágtam neki a bajnokságnak, májusra pedig elértük, hogy az élcsapatok komoly kihívóként tekintettek ránk, a DASE elleni mérkőzésekre élezték a csúcsformát. Ahogy jöttek az eredmények, a srácok kezdték elhinni, hogy felállhatunk a dobogóra, s egyre nagyobb erőket mozgósítottak ennek érdekében. Az öltözői hangulatra nem lehetett panasz, a felnőttcsapatból visszajátszók könnyen beilleszkedtek és segítették a fiatalokat, egyszóval tavaszra a pályán és azon kívül is összeállt a társaság. Légrádi Máté a bajnoki hajrára vezérré lépett elő, Csikós László pedig számolatlanul termelte a gólokat, zsenge kora ellenére jövőre akár a felnőttek között is bemutatkozhat. Magasra tették a lécet a srácok, nem lesz könnyű a következő szezont is a dobogón zárni, de azon fogunk dolgozni, hogy az újjáépített gárda hasonlóan eredményes legyen.

A DEAC Sportcampuson se szeri, se száma a tehetségeknek, így Kozma László szerint az előttünk álló idény csapata is jó erőkből áll majd.

Jövőre a 2004-esek minden bizonnyal az NB III-as keret tagjai lesznek, így a 2005-ös korosztályra, valamint a Balásházy iskola fiataljaira építjük a következő szezon csapatát. A teljesség igénye nélkül, Czibere Bálint, Gurbai Balázs és Tőkei Zsolt példája mutatja, hogy kemény munkával és alázattal a megyei bajnokságból is el lehet jutni a regionálisba, ezt a lehetőséget a jövőben is szeretném megadni a fiataloknak. A megyei U19-es gárda idén amolyan fiókcsapatként funkcionált, ez a rendszer pedig tökéletesen bevált, sikerült rendszeres játéklehetőséget biztosítanunk a srácoknak, s a felnőtteket is tudtuk segíteni. A túlkoros, 2001-es születésű játékosokra jövőre is számíthatok, egyértelmű célunk, hogy jövőre ők már a Kovács Miklós megye I-es együttesének ajtaján kopogtathassanak. A pénteki évzáróval hivatalosan is pontot tettünk a szezon végére, a következő négy hét a pihenésről szól, júliustól pedig újult erővel vetjük bele magunkat a munkába.

Fotó: Égerházi Péter