A szélcsend a DEAC vitorlásainak sem kedvezett az idei Kékszalagon

Kitartás, taktika, szerencse. Ez a három szó jellemezte az idei Kékszalagot, illetve még egy: széltelenség!

A Kékszalag a Balaton és a vitorlázás legnagyobb ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye, amelyen idén is részt vett a DEAC vitorlásszakosztálya. A 2020-as verseny egyik jellemzője, hogy soha nem volt még ilyen szélmentes.

Stündl László, a DEAC vitorlázója arról számolt be, hogy a verseny előtt még nem látszott semmi komoly probléma: a nevezők száma a körülményekhez képest kimagasló, 535 volt.

Az időjárás-előrejelzés alapján gyenge szelet vártunk – kezdte Stündl László. – Ez utóbbi amúgy nem ritka nyáron a Balatonon, de ilyenkor mindig van egy-egy zivatar (főleg a Bakony tud ilyet generálni), ami megmozgatja a légkört és akkor halad a hajó. Na, most ilyen nem volt. A rajt után a leálló szélben döntést kellett hozni: északi vagy dél part, mivel a „tavi cirkuláció” nevű jelenség – azaz a part és a víz eltérő felmelegedéséből adódó szelecske – eltérő erősségű szokott lenni a két oldalon. A szerencsésebbek az északit, a kevésbé szerencsések a délit húzták. Mi az utóbbi csoportba tartoztunk. Összefoglalva az eseményeket: bő 9 óra alatt megtettünk 8 km-t (!), valahol az Alsóörs-Siófok vonalban (még útban az első, balatonkenesei forduló felé) végleg leparkoltunk. Este 6 után rövid fejszámolást követően megállapítottuk, hogy nincs esély körbe érni a 48 órás szintidőn belül, így fájó szívvel, de abszolút egyhangúan a verseny feladása mellett döntöttünk. Hasonlóan járt a mezőny közel harmada: 196 hajó nem ért be a szintidőn belül.

Szerencsére a DEAC színeit más egységek is képviselték, egyikük a Sparta (100 százalékban DEAC legénységgel) bravúrosan körbeért! Ezúton is gratulálunk nekik! Külön érdem, hogy a legnépesebb, 79 hajóból álló osztályban indultak, így a 29. helyük kiváló! A többiek is megérdemlik az elismerést, hiszen nekivágtak, megtettek minden tőlük telhetőt, de az idén az égiek nem küldtek elég muníciót…

Az idén 4 egységben volt DEAC vitorlázó, az alábbiak szerint:

Fotók: Derencsényi István