Battai Sugár bronzérmes a junior világkupán

Öt DEAC-vívó lépett pástra Budapesten.

Alig ért véget az ünnepi időszak, máris rangos világeseményre utaztak fiatal vívóink. Budapesten, a BOK Sportcsarnokban zajlik a junior kardozók világkupaversenye, amelyen Battai Sugár, Kis Abigél, Kónya Csenge, Bányay Marcell és Sápi Vince állt pástra egyéniben.

A fiúknál igencsak népes, közel 200 fős mezőny gyűlt össze. Bányay Marcell lehengerlően vívott a selejtezőben, ennek köszönhetően mind a hat asszóját megnyerve, plusz 20 tussal jutott a 128-as főtáblára. Itt Arda Tanerler ellen nem sikerült kivívni a továbbjutást, miután a török 15:8-as győzelmet aratott. Sápi Vince is sikerrel vette a selejtezőt, majd a 64 közé jutásért a bolgár Georgi Zilatarov ellen nagy csatában 15:14-re alulmaradt.

A lányoknál Battai Sugár (5/5) és Kónya Csenge (5/4) jutott túl a selejtezőn. Utóbbi a 128-as főtáblán a tajvani Audrey Bakeren magabiztosan jutott túl (15:5), majd a 64 között a német Felice Herbont is legyőzte 15:14-re. A folytatásban Ilinca Pantis ellen már nem sikerült továbblépni, a román 15:8-ra nyert, így a DEAC 16 éves vívója a 24. helyen végzett.

Battai Sugár kiemeltként a 64-es főtáblán kezdett az olasz Martina Giancola ellen, akit 15:9-re győzött le. A francia Elea Faur elleni 15:11-es siker a nyolcaddöntőt jelentette, itt honfitársa, Domonkos Emese várt rá, aki ellen magabiztos vívással 15:5-re diadalmaskodott. A nyolc között az olasz Michela Landi 15:12-es legyőzésével már döntőért vívhatott a debreceni kardozó, aki ismét talján ellenféllel találta szemben magát Carlotte Fusetti személyében. Szoros küzdelem alakult ki, és bár többnyire az olasz vezetett, vívónk tartotta vele a lépést. A végét megnyomta Fusetti, és 15:11-re megnyerte az asszót, így ő jutott a döntőbe (és mint később kiderült, a világkupát is megnyerte), Battai Sugár pedig bronzéremmel zárt.

Junior kard világkupa, Budapest
Női kard, egyéni
3. Battai Sugár, 24. Kónya Csenge, 111. Kis Abigél

Férfi kard. egyéni
65. Bányay Marcell, 107. Sapi Vince

Borítókép: Hunfencing