Battai Sugár országos bajnok, de a többiek is remekeltek

Új időpontban, új helyszínen és talán még nagyobb tétért zajlik péntektől vasárnapig a vívó országos bajnokság a Ludovika Arénában, ahol hat DEAC-kardozó is érdekelt.

Több évtizedes hagyományt változtatott meg a szakma kérésére a Magyar Vívó Szövetség. A nemzetközi versenynaptár és az olimpiai menetrend miatt az országos bajnokság megszokott, karácsony előtti időpontját áthelyezték május végére, egészen pontosan a mostani hétvégére. Az esemény fontos kérdésekben is dönthet, mert ugyan az már biztos, a DEAC tehetsége, Battai Sugár ott lesz csapatban a párizsi olimpián, de az még kérdéses, hogy egyéniben is vívhat-e. Ezért az ob-n nyújtott teljesítmény sokat nyomhat a latban, még akkor is, ha Boczkó Gábor szövetségi kapitány a végső döntést a jövő hónap közepén Baselben rendezendő Európa-bajnokság után hozza meg.

A küzdelmek pénteken kezdődtek és Battai Sugár mellett még két női vívónk, Kis Abigél és Fekete Ágnes lépett pástra, a férfiaknál pedig Bányay Marcell, Sápi Vince és Szabó Márton ragadott kardot. Közülük csak Fekete Ágnes nem került a 32-es közé, a többiek sikerrel jutottak el idáig – világbajnokunk kiemeltként rögtön a főtáblára került –, így a mai napon is számos DEAC-érdekeltségű asszót láthatott a közönség a Ludovika Arénában (amely egyébként új helyszínnek számít, mivel korábban a BHSE-csarnok adott otthont ennek a versenynek).

A lányoknál – ahogy arra számítani lehetett – Battai Sugár teljesített a legeredményesebben, hiszen a döntőig menetelt. A négy között Katona Renátával csapott össze és nyert 15:10-re, majd a fináléban másik válogatottbeli csapattársával, Pusztai Lizával találkozott. A két világbajnok asszóját Battai Sugár nyerte meg 15:9-re, aki ezzel megvédte címét és idén is országos bajnok!

Dávid László a másik tanítványára, Kis Abigélre is büszke lehet, hiszen a negyeddöntőig jutott – itt Pusztai Liza állította meg –, és az előkelő nyolcadik helyen zárt.

A fiúk is szépen szerepeltek. Sápi jutott a legtovább, a nyolcaddöntőben a Vasas színekben versenyző, Rabb Krisztiántól kapott ki 15:8-ra, és ezzel a 13. pozícióban zárt. A másik két vívónk nem jutott a legjobb tizenhat közé, így Bányay a 19., Szabó a 30. helyen végzett.

Vasárnap csapatban újabb nagy csaták következnek.

Vívó Országos Bajnokság, kard egyéni, Ludovika Aréna
Nők
Csoportmérkőzések: Battai Sugár 5 győzelem/0 vereség, Kis Abigél 3/3, Fekete Ágnes 2/4
A 32 közé jutásért: Kis–Brunhes (TGAVE) 15:7, Feldöldi Szonja (BVSC)–Fekete Ágnes 15:11
A 16 közé jutásért: Kis–Ocskó (UTE) 15:11, Battai–Nagy K. (Vasas) 15:1
Nyolcaddöntő: Kis–Brenner (BVSC) 15:10, Battai–Beviz (KVSE) 15:13
Negyeddöntő: Battai–Keszei (BHSE) 15:7, Pusztai (BVSC) –Kis 15:6
Elődöntő: Battai–Katona (Vasas) 15:10
Döntő: Battai–Pusztai (BVSC) 15:9

Férfiak
Csoportmérkőzések: Sápi Vince 5 győzelem/1 vereség, Bányay Marcell 5/1, Szabó Márton 3/3
A 32 közé jutásért: Sápi–Medve (Terézváros) 15:4, Bányay–Steinbacher (UTE) 15:2, Szabó–Pápai (15:7)
A 16 közé jutásért: Sápi–Komló (BVSC) 15:11, Urbán T. (UTE)–Bányay 15:8, Iliász (DSI)–Szabó 15:8
Nyolcaddöntő: Rabb (Vasas)–Sápi 15:8

Borítókép (balról jobbra): Urbán Ádám (egyéniben a TFSE szíineiben indult, de vasárnap a DEAC csapatában fog vívni), Kis Abigél, Sápi Vince, Fekete Ágnes, Bányay Marcell, Battai Sugár, Szabó Márton