Dávid László: Jövőre már az olimpiai kvalifikáció a tét

A szakember szerint rengeteget számít, hogy csatlakozhattak a DEAC-hoz.

A DEAC vívószakosztálya mindössze fél éve alakult újra, de máris számtalan szép eredménnyel gazdagította az egyesület hírnevét. A legnagyobb siker kétségkívül Battai Sugár Katinka csapatban elért világbajnoki aranyérme, de a világkupákon Osváth Richárd is remek teljesítményt nyújtott, és utánpótlás-versenyzőink szereplése is bizakodásra ad okot. A sikerekben orszlánszerepet vállal a Debreceni Egyetem vívóinak edzője, Dávid László.

– Nagy pakolásban vagytok, még sincs vége a versenyszezonnak?

– Annak vége van, ám mi edzők nem pihenünk, ugyanis az előző klubunkkal, az Interfencinggel és a DEAC-cal közösen szervezve nemzetközi edzőtábor zajlik itt Debrecenben, ennek előkészületeid láthatod. Mivel nagyon sokan jelentkeztek – húsz külföldi, húsz budapesti és ugyanennyi debreceni vívó –, ezért a Hunyadi iskolában tartjuk a foglalkozásokat a TFSE vezető vívómestere, Patócs Ákos és az én irányításommal.

– Egy ilyen szép szezon végén a DEAC vívóinak edzője csakis elégedett lehet, ha pihenni nem is tud.

– Maximalistának tartom magam, és úgy gondolom, hogy lett volna esély akár több pontot, fényesebb érmeket szerezni, de összességében elégedett vagyok, hiszen vb-címet ünnepelhettünk. Nem mellesleg Sugár az első olyan világbajnok olimpiai sportágban, aki debreceni nevelés és debreceni klub színeiben, itt készülve érte el ezt a sikert.

– Úgy sejtem, a következő idényben sem unatkoztok majd.

– Sugi jövőre is juniorkorú még, így utánpótlásversenyeken ugyanúgy indulunk. Áprilisban pedig kezdetét veszi az olimpiai kvalifikáció, ami mindenképpen prioritást élvez, tehát rengeteg munka vár ránk.

– Egy versenyen mennyire van nagy szerepe a sorsolásnak?

– Felnőtteknél a sorsolás a világranglista alapján alakul ki, ezért Suginak hátrébb kellett kezdeni, ami több mérkőzéssel is járt, bravúrokra volt szüksége, és ezek jöttek is. A következő szezont már a felnőttranglista legjobb ötven vívója között kezdi, ami hatalmas lehetőség számára. Ha ezt ki tudja használni, nagyon hamar még előrébb találja magát.

– Battai Sugár mellett másik kiemelt vívónk, Osváth Richárd is szép eredményekkel tért haza a nemzetközi versenyekről.

– A kerekesszékes versenyek elég lassan indultak be újra, sok maradt el a koronavírus utóhatásai miatt. Ricsi három világkupán vett részt, érmes helyezéseket ért el, tehát a teljesítményére nem lehet panasz. Úgy látom, nagyon szeret hozzánk tartozni. Jövőre számára a paralimpiai kvalifikáció a tét, ebben próbájuk meg segíteni.

– Milyennek látod az utánpótlást?

– Kadett és junior korosztályban erősnek számítunk. K. Szabó Mátyás és Bányay Marcell közel került a junior-válogatottsághoz, mindketten rengeteget fejlődtek. A lányoknál pedig Kónya Csenge korosztályos versenyt nyert, szóval nagyon bizakodó vagyok, remek utánpótlásunk van. A legnagyobb örömet az jelenti, ha a tanítványok kihozzák magukból a maximumot. Ha használják a képességeiket, sokkal többen lehetnek majd válogatottak.

– A körülmények már adottak ehhez…

– Rengeteget számít, hogy csatlakozhattunk a DEAC-hoz, sok segítséget kapunk a klubtól és az egyetemtől. Bács Zoltán kancellárra és Lóczi Lászlóné Kovács Marianna ügyvezetőre minden körülmények között számíthatunk, amiért nagyon hálásak vagyunk. Az pedig, hogy egy új, minden igényünket kielégítő teremben készülhetünk, csak a fejlődésünket szolgálja. Imádunk ide tartozni, folyamatosan építkezünk. Hamarosan nagy toborzást is tartunk, ugyanis korábban csarnok hiányában kevesebben jöttek, most viszont ez az akadály elhárult. Azt gondolom, a debreceni vívósportnak nagy lökést adott Battai Sugár sikere, mert ez még több gyereket ösztönöz majd arra, hogy csatlakozzon hozzánk.
Nyitrai Daniella