Eb: Battai Sugárral negyedik a kardcsapat

A DEAC kiválósága a csütörtöki, egyéni küzdelmek után ma csapatban lépett pástra a Bázelben zajló vívó Európa-bajnokságon.

A Battai Sugár, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Márton Anna összetételű kardcsapat a törököket a 16 között két tussal legyőző németek ellen kezdett a negyeddöntőben. A magyar lányok végig vezetve, magabiztosan győztek 45:20-ra, a mérkőzésen a DEAC vívója zárt a legeredményesebben a plusz 10-es tussal.

Az elődöntőben Ukrajna következett, amely jóval szorosabb asszóban jutott túl a bolgárokon (45:42). Jól kezdtek a mieink, akik az első öt etap után 25:18-ra vezettek, majd következett Márton Anna, aki nem bírt Olga Harlannal, és háromtusos hátrányba került együttesünk. Később visszajött a remény, az utolsó asszó előtt 40:39-re vezettünk, ám a többszörös világ- és olimpiai bajnok Harlan ezúttal is borsot tört az orrunk alá, és fordított a Pusztai elleni csatában. A teljes mérkőzést tekintve Battai Sugár ismét remekül vívott (ezúttal is ő volt a csapat legjobbja), ám ez kevés volt a sikerhez, Ukrajna jutott a döntőbe a 45:41-es győzelmének köszönhetően, a mieink pedig a bronzért vívhattak a spanyolokkal.

Az első meccs jól alakult, Pusztai két tussal nyert Navarro ellen, majd Márton Anna is hozta az asszóját. Jött a DEAC vívója, aki kezdetben nehezen talált fogás Perez Cuencán, ezért hátrányba került, ám összeszedte magát, és 15:14-es magyar vezetésnél adta át helyét Mártonnak. Ebben a körben már fordítani tudtak a spanyolok, akik innen már nem engedték ki az előnyt a kezükből, és 45:38-as győzelmet arattak.

Azt már eddig is tudtuk, hogy Battai Sugár csapatban ott lesz az olimpián, ám az kérdéses, egyéniben kik vívnak majd. Hamarosan Gárdos Gábor szövetségi edző nyilvánosságra hozza a döntését ezzel kapcsolatban.

Vívó Európa-bajnokság, női kard, csapat
Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45:20 (Battai +10, Pusztai +8, Márton +7)
Elődöntő: Ukrajna–Magyarország 41:45 (Battai +2, Pusztai -1, Márton -5)
Bronzmérkőzés: Spanyolország–Magyarország 45:38 (Szűcs +1, Márton 0, Pusztai -2, Battai -6)

Fotók: Eva Pavía #BizziTeam