Ezüstérmes a Battai Sugárral felálló női kardcsapat a junior vb-n

Egyéni bronzérme után hétfőn csapatban is érmet nyert a DEAC kardvívója.

A dubaji világbajnokság döntőjében Franciaországgal mérkőzött meg a junior magyar kardválogatott. Battai Sugár remekül vívott a fináléban, ám ezúttal a franciák bizonyultak jobbnak, s végül 45:41 arányban nyertek.

Dávid László tanítványa Beviz Dorottyával, Keszei Kirával és Szűcs Lucával kiegészülve könnyedén vette az első két akadályt – Ausztráliát 45:22-re, Romániát pedig 45:38-ra múlták felül a magyar lányok. A negyeddöntőben az Egyesült Államok következett, amelyet a junior világbajnokság arany- és ezüst-, valamint a kadet vb arany- és ezüstérmesei alkottak. Sugárék azonban ellenállást nem tűrően 45:40-re legyőzték a végső sikerre is esélyes amerikaiakat.

Az elődöntőben a szintén jó erőkből álló olaszok próbálták Sugiék útját állni – két kör után 10:1 állt az eredményjelzőn Magyarország neve mellett. Bár a mérkőzés végére felzárkózott Olaszország, Sugár keze nem remegett meg, és 44:43-nál bevitte a győztes találatot.

Következett a döntő. Két asszóval a vége előtt úgy tűnt, hogy meglehet a junior világbajnoki cím, 35:34-nél még a mieinknél volt az előnyt. Ezt követően viszont a franciák nagyot fordítottak, Sugár 36:40-nél állt pástra. A debreceni vívóhölgy nagyot küzdött és gyönyörű tusokat adott, de a fordítás már nem sikerült.

Battai Sugár így egy vb-bronz- és ezüstéremmel zárta az idei junior idényt. A 2021/2022-es szezonban nyújtott fantasztikus teljesítményének köszönhetően – két további vk-győzelem, eb-ezüst – megnyerte az összetett junior világkupát is.

Női kardcsapat, 27 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:22 (Battai +12, Szűcs+4, Keszei +4, Beviz +3).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Románia 45:38 (Keszei +3, Battai +2, Szűcs +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:40 (Szűcs +3, Keszei +2, Battai 0).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:43 (Battai +3, Keszei 0, Szűcs -1).

Döntő: Magyarország-Franciaország 41:45 (Battai +4, Szűcs -4, Keszei -4).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Battai Sugár, Beviz Dorottya, Keszei Kira, Szűcs Luca, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Dávid László, Bodoky Ákos, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin), 3. Olaszország.

képek: FIE