Ismét forog a kard a DEAC-nál

Egy igen népszerű, és magyar szempontból rendkívül eredményes sportággal, a vívással bővül a DEAC már így színes palettája. A jövőben hét pást várja a vívókat a 200 négyzetméteres teremben, amely Kamuti Jenő nevét viseli.

Csütörtök délelőtt a Böszörményi úti campus új épületében Bácsné Bába Éva, a Debreceni Egyetem intézetvezetője bemutatta Kamuti Jenő életútját, sportpályafutását. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnoki aranyérmes sportoló ismert debreceni kötődéséről, hiszen 1947 és 1948 között a Debreceni Református Kollégium lakója és a gimnázium tanulója volt, de sportpályafutását is a cívisvárosban, a Debreceni Vasutas Vívóklubban kezdte Ferenczy Pál irányításával. Nem véletlen, hogy 1950-től a debreceni vívás lelkes támogatója, a nevéhez köthető a Debreceni Egyetemi sport és a Magyar Olimpiai Bizottság együttműködésének megteremtése. Munkásságában sebész orvosként is kötődik a Debreceni Egyetemhez. A névadó maga is ellátogatott az eseményre, és a névtáblát együtt leplezte le Bács Zoltánnal, a Debreceni Egyetem kancellárjával.

Nagy öröm, hogy olyan névadó ünnepséget szervezhetünk, amelyen maga  a névadó is jelen van – kezdte Bács Zoltán. –  Sok szép eredményt ért el, méltó nevet vett fel a terem. Debrecen vívósportja és az egyetem lehetőségei is bővülnek, most már három klub szélesíti a debreceni bázist. Jó egészséget és sok sikert kívánunk a sportolóknak, akik itt fognak készülni és az egyetemistáknak, akik ezt a termet használják.

Kamuti Jenő meghatódva kezdte el beszédét. Mint elmondta, nagyon boldog, hogy itt lehet. Megköszönte a vívás, valamint az egyetemi sport nevében a meghívást és azt, hogy a terem az ő nevét viseli. Hozzátette: a legszebb eredményeimet itt érte el, hiszen négyszer nyert Universiadét.

A táblaavatás után a DEAC elnöke, Jávor András bejelentette a vívószakosztály megalakulását. Mint megtudtuk, ez a sportág már az egyesület 1919-es megalakulásakor fontos szerepet töltött be, mondhatni főszereplője volt a város vívóéletének, ám az alapok elsajátítását követően a felnőttszinten is nemzetközi eredményekre vágyók jellemzően Budapestre költöztek, hogy álmaikat megvalósíthassák (Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok vívónk is Debrecenben fogott először kardot a kezében, majd 17 éves korától a fővárosban készült).

A hagyományokra és a közös gyökerekre lehet építkezni. Ezzel az új szakosztállyal gyarapodik Debrecen vívósportja, összegződnek az erők, ami még jobb eredményre sarkallják a versenyzőket – fogalmazott Jávor András.

A korszak legnevesebb vívómesterei Ferenczy Pál és Gyulai Gábor voltak. A legkiemelkedőbb eredményt Váry Attila tudhatja magáénak, aki 1954-ben Nyári Főiskolai Világbajnokságot nyert a párbajtőrcsapat tagjaként, de Debrecenben ismerte meg a sportág alapjait a már említett Kamuti Jenő, illetve Kamuti László és Fenyvesi Csaba is.

A rendszerváltást követően az egyetemi vívósport is új életre kelt, és 2004-ben feléledt a DEAC vívószakosztálya. A később nemzetközi hírnevet szerző edző, Dávid László is itt kezdte a vívást. Az egyetemistákból álló csapat az egyetemi és főiskolai bajnokságok meghatározó egyesületévé vált, ám az országos és nemzetközi sikerek ekkor még elmaradtak. A DEAC-os vívás életben tartásának legmeghatározóbb szereplői: Sipka Sándor, Buró Botond, Dávid László, Kun András, Félegyházi Máté és Fónagy Viktor voltak. Az egyetem elvégzését követően azonban többen távoztak, és a DEAC vívószakosztálya újabb álomba szenderült. A fiatalok saját klubjukban, a Griff Szabadidős Egyesületben (később Debreceni Kardvívó SE) folytatták a sportolást, illetve a vívás oktatását.

Dávid László, Dezső Tibold, Nyisztor Sándor, Tardi Ottó és Szőke Csaba vívóedzők – akik már korábban is Hajdú-Bihar megyében tanították a vívást – vezetésével 2017-ben megalakult az Interfencing Debrecen Sport Club. Az új egyesület kiváló eredményeket ért el nemzetközi szinten is. Dávid László tanítványa, Battai Sugár Katinka révén a debreceni vívósport 109 év elteltével újra visszatérhetett az olimpiára.

A DEAC vezetése az Interfencing Debrecen SC vívóival karöltve újra megalapította a vívószakosztályát, ami 2022-ben 35 vívóval és 3 főállású edzővel folytatja a már megkezdett munkát az egyetem Böszörményi úti campusán, a Dr. Kamuti Jenő Egyetemi Vívóteremben – erről Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője tájékoztatta a jelenlévőket. – A szakosztály kiemelkedő sportolói a háromszoros paralimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Osváth Richárd, vagy a már korábban említett világ- és Európa-bajnok olimpikon, Battai Sugár Katinka. Itt sportol a DEAC legidősebb igazolt versenyzője, a 78 éves veterán világbajnok, Szentkirályi István is.

Megtudtuk azt is, hogy a vívószakosztály vezetője Sápi L. Máté, míg a szakmai munkát Dávid László – néhány napja jelölték A hónap utánpótlásedzője címre – vezeti, aki szintén felszólalt  az ünnepségen.

Hálával és köszönettel tartozom kancellár úrnak, hogy egy új otthont tekinthetünk magunkénak. Rólam tudni kell, hogy a DEAC-ban kezdtem a vívást, világ életemben DEAC-os-nak tartottam magam. Azon leszünk, hogy méltó módon képviseljük az egyetemi színeket – jelentette ki Dávid László.

Dávid_László

Dávid László a 2000-es évek elejétől kezdve tesz a cívisvárosi kardvívósportért. Munkája eredményeként Debrecen mostanra az ország egyik legeredményesebb utánpótlás-nevelő központjává vált. Tanítványai a magyar bajnokságokon és a nemzetközi versenyeken rendre döntős, illetve dobogós helyen végeznek. Hajdú-Biharban elsőként nevelt olimpikont, világ- és Európa-bajnokot, és először az ő tanítványa állhatott fel felnőtt világkupa dobogójára. Debrecen modernkori vívótörténelmében szintén ő az első, akinek férfi és női tanítványa egyaránt tagja lehetett a magyar válogatottnak világversenyen. 2015 óta az U15-ös magyar válogatott keret egyik edzője, nemzetközi edzőtáborok állandó meghívott vendégoktatója. Jelenleg a cívisváros nemzetközi szinten legeredményesebb vívóedzője.

Segítői Bíró Dávid és Dezső Tibold lesznek, de az Interfencing DSC korábbi edzői, Kontor Zsolt, Nyisztor Sándor, Szőke Csaba szintén aktívan kiveszik részüket a munkavégzésből.

A Böszörményi úti campuson kialakított új terem névadó ünnepsége vívóbemutatóval zárult.

TOVÁBBI FOTÓK