Negyedik helyen végeztek Battai Sugárék az Eb-n

Az Antalyában zajló felnőtt vívó Európa-bajnokság utolsó napján is volt DEAC-érdekeltség Battai Sugár Katinka révén, aki a kardozók csapatversenyén lépett pástra.

Battai Sugár vasárnap egyéniben a legjobb 32-ig jutott, ma pedig a kardcsapat tagjaként szoríthattunk érte.

A Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Battai Sugár alkotta magyar kvartett a negyeddöntőben a spanyolokat szoros küzdelemben győzte le 45:41-re. Az első kör nem sikerült jól a magyarok számára, így a hispánok 15:8-ra megléptek, ám utána Battai, Katona és Pusztai is megnyerte az asszóját, ennek köszönhetően előbb sikerült fordítani, majd az utolsó körben megőrizni az előnyt.

A legjobb négy között egy még nehezebb ellenfél, a 2017-es világbajnok Olaszország következett. Bár kezdetben szoros volt állás, ám csak Katona Renáta tudta győztesen lehozni az asszóit, így az ellenfél végül 45:38-ra nyert.

A bronzéremért az ukránokkal vívott a magyar csapat. Az első kört 15:9-re nyerték a mieink, a folytatásban azonban felzárkóztak Kharlanék, majd meg is fordították az állást, és innentől végig vezetve 45:41 arányú győzelmet arattak.

A magyar csapat tehát a negyedik helyen zárt Battai Sugárral. Érdemes megemlíteni, hogy debreceni vívó még soha nem végzett ilyen előkelő helyen felnőtt világversenyen.

Egyik szemem sír, a másik nevet – mondta honlapunknak Battai Sugár edzője, Dávid László. – Fiatal capatunktól remek eredmény ez a negyedik hely, azonban a bronzmeccsen többet érdemeltünk. Aki látta a mérkőzést, és egy kicsit is ért a kardvíváshoz, tudja mi történt ott. Gratulálok a lányoknak és edzőkollégaimnak. Ezek a lányok lehetnek a magyar vívósport következő aranygenerációja. Ezért fogunk dolgozni, hogy ne csak egy lehetőség maradjunk. Szép volt, lányok! – zárta Dávid László.

Vívó Európa-bajnokság, Antalya, női kardcsapat
Negyeddöntő: Magyarország–Spanyolország 45:41 (Pusztai +3, Katona +2, Battai -1)
Elődöntő: Magyarország–Olaszország 38:45 (Katona +8, Szűcs -4, Battai -5, Pusztai -6)
Harmadik helyért: Magyarország–Ukrajna 41:45 (Katona +5, Pusztai +1, Battai -2, Szűcs -8)