Osváth Richárd Egerben is világkupagyőztes!

A DEAC vívója a döntőben nagy küzdelemben győzte le olasz riválisát.

Csütörtöktől vasárnapig zajlik Egerben az idei év legnagyobb hazai rendezésű nemzetközi parasport versenye, az IWAS Kerekesszékes Vívó Világkupa – egyben Kaposvári Zsolt-emlékverseny – amelyre 29 ország mintegy 200 versenyzője érkezett. Ez az esemény már beleszámít a párizsi paralimpia kvalifikációs időszakba, ennek is köszönhető, hogy kiélezett küzdelmeket lehet látni Heves megye szívében.

A DEAC klasszisa, Osváth Richárd ma tőrben kezdte meg szereplését. Kiemeltként nem kellett a selejtezőben vívnia, hanem rögtön a főtáblára került. Első ellenfele a koreai Kim Gun Wan volt, aki nem okozott nehézséget, a 15:2 arányú győzelem önmagáért beszél. A nyolcaddöntőben a japán Sintaro Kano ellen is magabiztos, 15:6-os magyar sikernek örülhettünk, majd a legjobb nyolc között a német Julius Haupt sem tudta megszorongatni vívónkat (15:7), aki így az elődöntőbe jutott. A lengyel Michal Nalewajeken át vezetett az út a fináléba, és Osváth Richárd ezt az akadályt is könnyedén megugrotta (15:5).

Osváth Richárd és Michal Nalewajek

A DEAC kiválóságára az olasz Emanuele Lambertini várt a döntőben, aki nehezebben jutott idáig, mint magyar riválisa, ugyanis az elődöntőben kiélezett küzdelmet folytatott honfitársával, Matteo Bettivel, végül hátrányból fordítva 15:13-ra nyerni tudott. Ez vélhetően önbizalmat adott számára, mert bár a fináléban a két vívó kezdetben fej-fej mellett haladt, ám aztán Lambertini két tussal meglépett. Idővel Osváth Richárd kezdett felzárkózni, sőt a vezetést is átvette. Talján ellenfele egy ideig tartotta vele a lépést, rendre egyenlített, majd vívónknak sikerült két tus előnyt szereznie (11:9), és onnantól végig vezetve nyert 15:12-re, így Pisa után Egerben is világkupagyőztes!

Osváth Richárd szombaton kard egyéniben, míg ugyanebben a fegyvernemben vasárnap csapatban is érdekelt lesz.

Borítókép: Osváth Richárd és Michal Nalewajek (fotó: MPB)