Világbajnoka van a DEAC-nak!

Aranyérmes a Battai Sugárral felálló magyar női kardcsapat a kairói vívó-vb-n.

A Pusztai Liza, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka, Katona Renáta összeállítású magyar válogatott 45:40-re múlta felül Franciaországot a döntőben.

A DEAC vívója, Dávid László tanítványa egész nap ellenállhatatlanul vívott, és oroszlánszerepet vállalt a női kardcsapat történetének első világbajnoki címéhez.

A szombati aranynap az olaszok elleni negyeddöntővel indult, ahol Sugi elképesztő fordítást produkált: 9:15-nél 11:1-re verte ellenfelét. A fordítást követően szinte végig a mieinknél volt az előny, a fejezőember, Pusztai Liza pedig végül 45:43-nél ölelhette magához csapattársait.

Jöhetett az elődöntő. Meglepetésre a spanyolok legyőzték a németeket, így az ibériai csapat következett a döntőért. A magyar lányok pedig kétséget sem hagytak afelől, hogy ki a jobb, 45:31 lett a vége, ezzel biztossá vált a DEAC-os világbajnoki érem.

Már csak egyetlen kérdés maradt a nap végére: milyen színű lesz? A mieink Pusztai, Battai, Szűcs sorrendben kezdték a finálét, amelyben 7 asszó után 35:19-nél már 16 tusos volt az előny, Sugi neve mellett pedig +8 tus állt. Ekkor azonban feltámadtak a franciák, Pusztai Liza és Sara Balzer utolsó mérkőzésén 4-re olvadt az előny, és bár az első ünneplést még elrontotta a videózsűri döntése, Liza végül bevitte az utolsó tust is, ezzel pedig történelmet írtak a magyar lányok.

Vívó-világbajnokság, Kairó, női kard csapat végeredmény
1. Magyarország (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca; válogatott edző: Gárdos Gábor)
2. Franciaország
3. Japán