Vége a kézilabda-bajnokságnak is

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége a koronavírus-járvány miatt döntött a 2019/2020-as idény valamennyi, az MKSZ és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat sorsáról.

A veszélyhelyzet kihirdetése után nem sokkal a jégkorong Erste Liga idő előtt véget ért, a kosárlabdabajnokság pedig félbeszakadt. A többi sportág szövetsége kivárt, de lassanként sorra jelentik be a szezon végét. Nemrég arról adtunk hírt, hogy a röplabda 2019-2020-as küzdelmei befejeződtek, és eldőlt, hogy kézilabdában sem folytatják a különböző osztályú sorozatokat. Nem lesznek sem kieső, sem feljutó csapatok.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a MKSZ közleményét.

Határozat:

  1. „A Magyar Kézilabda Szövetség 2020. március 14-től – a COVID-19 koronavírus megjelenésének és terjedésének megelőzése érdekében, a Magyar Kormány 40/2020. (III. 11.) számú Kormányrendeletére is figyelemmel – további intézkedésig – valamennyi, a Magyar Kézilabda Szövetség és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat mérkőzéseit (a továbbiakban: „Mérkőzés sorozatok”) felfüggesztette.
  2. A „Mérkőzés sorozatok” folytatására meghatározatlan ideig sportszakmai indokok alapján nem kerülhet sor.
  3. Mindezekre tekintettel a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége a „Mérkőzés sorozatokat” befejezetté nyilvánítja.
  4. A 3. pont szerint befejezetté nyilvánított „Mérkőzés sorozatok” esetében az alábbiakat kell alkalmazni:
  5. Egyik „Mérkőzés sorozat”-ban sem kerülnek kiosztásra helyezések.
  6. A „Mérkőzés sorozat”-ok alapján az adott évadban, adott bajnoki osztályban nem lesznek alacsonyabb bajnoki osztályba kieső és magasabb bajnoki osztályba feljutó sportszervezetek.
  7. A nemzetközi kupa indulásra azok a sportszervezetek lesznek jogosultak, akik erre a 2018-2019. évi „Mérkőzés sorozat” alapján jogosultak voltak.
  8. A „c” pont alapján nemzetközi kupa indulásra jogosultságot szerzett sportszervezet, a nemzetközi szövetség vonatkozó szabályzata szerint indulhat az adott nemzetközi kupasorozatban.”

Mindez rendkívül fájóan érinti a DEAC férfi kézilabdacsapatát, amely veretlenül vezette az NB II-es bajnokság Észak-Kelet csoportját, és csak kis lépés választotta el a feljutástól.

A napokban Bíró Imre vezetőedző értékeli az idényt és beszél a szövetség döntéséről is.