A szakosztály négy évvel ezelőtt, a Debreceni Asztalitenisz Klubbal közösen alakult meg. Sportbarátokkal és elkötelezett asztalitenisz kedvelőkkel indították el az egyesületet azzal a céllal, hogy egy olyan kiemelkedő asztaliteniszéletet alakítsanak ki a városban, amely országos szinten is felveszi a versenyt más klubokkal. Ehhez alapfeltétel volt egy olyan pingpongterem létrehozása, ahol egész napos sportolási lehetőséget kaphatnak az arra vágyók. Ez a Nagyerdei Stadionban jött létre, a Debreceni Egyetem nagy mértékű beruházási támogatásával, illetve a kormány és a Magyar Asztalitenisz Szövetség segítségével.

Amatőrök, profik és utánpótláskorú játékosok is látogatják a klub edzéseit. DAK-DEAC néven első osztályú férfi és női asztaliteniszcsapattal is rendelkezünk. Pár év alatt több utánpótlásjátékos is csatlakozott az egyesülethez, akiket később szeretnének a felnőttcsapatba is beépíteni. Biztató jel lehet, hogy a tankerülettel közösen minden általános iskola harmadikos osztálya ellátogat ide minimum egyszer egy évben, testnevelésóra keretében. A jövőben pedig a Nagykárolyi Diákklubbal együttműködve tesznek még többet az utánpótlásért.

A profikat is beleértve mintegy ötvenfős létszámmal rendelkezik jelenleg a szakosztály, amely egy ekkora létesítménynél optimális.

Elnök: Horovitz Tamás