A lovaglás, a lovassport régóta része a Debreceni Egyetem életének, ám 2021 decemberétől a DEAC égisze alatt is működik egy szakosztály ennek a szép sportágnak a kedvelői számára. Több kiváló és tehetséges díjugrató készül itt a versenyekre, köztük az ország egyik legjobbja, ifj. Szabó Gábor, aki jelenleg a német sportkanca, Mezőhegyes Chabala hátán sikert sikerre halmoz. Tízéves kora óta foglalkozik lovakkal. Kezdetekben édesapja, a szintén díjugrató id. Szabó Gábor mellett segített az istállóban és kezdett edzeni, majd ezt követték a külföldi edzőtáborok és itthoni versenysport iránti törekvések. 2002-ben gyerek ügyességi lovas versenysorozaton magyar bajnokságot nyert, 2003-ban tette le a díjugrató rajtengedély vizsgát, és innen kezdődött a díjugrató karrierje, amely folyamatosan ívelt fölfelé. Immár tizenöt éve oszlopos tagja a magyar válogatottnak. Kétszeres felnőtt magyar bajnok, nyolcszor képviselte hazánkat Európa-bajnokságon, kétszer a Lovas Világjátékokon, 11-szer világversenyeken. 2017-ben részt vett az Egyesült Államokban, Omahában rendezett Világkupa-döntőn (a díjugrató világkupák 38 éves történelmében ő az ötödik olyan magyar lovas, aki kivívta ezt a kvalifikációt), ahol végül 21. lett. Ötször indult a Fiatal lovak világbajnokságán, megszámlálhatatlan nemzetközi és hazai nagydíj győztese. Tavaly ősszel a Global Champions Tour “Large” körében – ahol a világ legjobb lovaival és lovasaival kellett megküzdenie – fantasztikus versenyzéssel harmadik helyezést ért el, maga mögé utasítva többek között a kétszeres ezüst-, és egyszeres aranyérmes olimpiai bajnokot, Peder Fredericsont is.

A DEAC lovasszakosztálya az egyetemi lovassport további fejlődését, előrelépést szolgálja. A szakosztályvezető, Szabó Csaba – a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Takarmányozás-élettani Tanszékének vezetője egyetemi docensként, valamint a Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök BSc és a Ménesgazda felsőoktatási szakképzési szakok vezetője – középiskolás és főiskolás korában maga is versenyzett díjugratásban. Később díjugrató bíróként tevékenykedett, jelenleg nemzetközi díjugrató bírói (3-as szint) minősítéssel rendelkezik.

A DEAC-ba folyamatosan igazolnak versenyzők, de azok az egyetemi hallgatók is csatlakozhatnak, akik hohbiszinten űzik a lovaglást. A vezetőség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásképzésre, így gyerekeket is várnak az egyesületbe.

Érdeklődni és jelentkezni a sajto@deac.hu címen lehet.