A lovaglás, a lovassport régóta része a Debreceni Egyetem életének, ám 2021 decemberétől a DEAC égisze alatt is működik egy szakosztály ennek a szép sportágnak a kedvelői számára. Több kiváló és tehetséges díjugrató készül itt a versenyekre, köztük az ország egyik legjobb felnőttlovasa, ifj. Szabó Gábor és a még ifjúsági korú Fábián Johanna. Edzője, Szabó-Máriás Sára is starthoz áll időnként a versenyeken.

A DEAC lovasszakosztálya az egyetemi lovassport további fejlődését, előrelépést szolgálja. A szakosztályvezető, Szabó Csaba – a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Takarmányozás-élettani Tanszékének vezetője egyetemi docensként, valamint a Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök BSc és a Ménesgazda felsőoktatási szakképzési szakok vezetője – középiskolás és főiskolás korában maga is versenyzett díjugratásban. Később díjugrató bíróként tevékenykedett, jelenleg nemzetközi díjugrató bírói (3-as szint) minősítéssel rendelkezik.

A DEAC-ba csak versenyengedéllyel rendelkező lovasok igazolhatnak! Ami az egyetemi hallgatókat illeti, minden tavaszi és őszi félévben 10-10 hallgatót tudnak oktatni egyetemi testnevelés óra keretein belül a Kartács utcai Debreceni Lovasakadémián. Mivel nagy érdeklődés övezi a lovaglást, ezek a kurzusok mindig hamar betelnek. Ezen kívül lehetőség van a Lovasakadémia által szervezett oktatásokon részt venni, ezt is korlátozottan az infrastruktúra és a lovak leterheltségének figyelembe vételével.

A lovaglás iránt érdeklődők Nagy Sándor sportedzővel, lovasoktatóval tudnak időpontot egyeztetni.
Elérhetősége: +36 30 289 3809, e-mail: vezetes.lovasakademia@gmail.com

A vezetőség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásképzésre, így gyerekeket is várnak az egyesületbe!