A szakosztály 2021-ben csatlakozott a DEAC-hoz. Tagjai jelenleg mind szervátültetett játékosok, akiknek a betegséget követően kezdett el fontos szerepet betölteni a sport. A transzplantáltaknál nagyon komoly segítséget jelent, ha mozgással egészítik ki az életüket, pozitív hatással van a bent lévő szerv egészségi állapotára és élettartamának meghosszabbítására.

A petanque jelentése: mozdulatlan lábak. Egy olyan játékról van szó, amelynél a fő szabály, hogy egy kezdőkörről mozdulatlan lábakkal kell átdobni úgy a golyót, hogy az egy kijelölt, vagy kijelöletlen pályán tudjon mozogni. Egyéniben és párosban 3-3, tripletben 2-2 acélgolyó áll rendelkezésre az ellenfél golyóinak kiütésére, továbbá van egy Öcsi nevű fagolyó, ahhoz kell közelíteni, vagy elpusztítani azt. Egy mérkőzés 13 pontig zajlik, és akár másfél óráig is eltarthat. Szabadtéren, esőben is játszható, de a hidegebb évszakok alatt csarnokban is rendeznek meccseket.

A csapat legfőbb célja, hogy az egyetemi hallgatók körében, illetve a lakossággal is megismertesse ezt a játékot, rendszeressé tegye az edzéseken való részvételt, hozzá tudjon járulni a hallgatók mozgásához, a szabadidő- és versenysportjához, továbbá a transzplantált sorstársaknak, vagy sérülésből gyógyuló sportolóknak egy rehabilitációs mozgásra alkalmas központot hozzon létre.

Szakosztályvezető: Balogh László
Elérhetőség: +36 70 311 7546