A shotokan karate 2018 novemberében csatlakozott a DEAC-hoz. Ennek ellenére tagjaink a felnőtt kezdő szinttől a mester fokozatig a teljes spektrumot képviselik. Küldetésünknek tekintjük átadni a karate mozgásdinamikájának tudományos szemléletét éppúgy, mint a harcművészeti szellemiségét. Edzéseink összetartó közösségben és baráti hangulatban, az önfejlesztés életkorokon átívelő törekvésének jegyében zajlanak. Fejlesztik a mozgáskoordinációt, az erőnlétet, a rugalmasságot, kitartást és önbizalmat adnak – de emellett természetesen a versenyszellemet is gondozzuk.

Aki gyorsabb fejlődést szeretne célul kitűzni, az a szakosztályon keresztül évente több edzőtáboron részt vehet, beilleszkedve más klubok, egyesületek karatékáinak közösségébe. Saját edzőtermünkben magunk is többször láttunk vendégül neves hazai és külföldi oktatókat, többek között Murakami Manabu-t, az SKIF Honbu dojo főinstruktorát, és Tanaka Shinji mestert Japánból (lásd képgaléria).

A shotokan karateszakosztály hazai, de akár nemzetközi versenyzési lehetőséget is nyújt, az egyéni igényeknek és felkészültségnek megfelelően. Szakosztályvezetőnk legutóbb a 2019-es SKIF világbajnokságon, Hradec Kralove-ban lépett tatamira kumite, kata és csapatkata versenyszámokban.

Edzéseinket hetente kétszer tartjuk, hétfőn 19.30-tól  21 óráig, valamint csütörtökön 18.30-tól 20 óráig, a Sporttudományi Intézet (DESOK) emeleti fitness termében. A részvétel DEAC-tagsághoz kötött.

További információkért kérjük lépj kapcsolatba a szakosztály vezetőjével, az alábbi elérhetőségen.

Aki szeretne csatlakozni a szakosztályhoz az uray.ivan@med.unideb.hu e-mail címen jelentkezhet, a neve, lakcíme és elérhetősége (mobil szám, e-mail cím) megadásával.

Szakosztályvezető: dr. Uray Iván, +36 30 274-7969

DEAC karate utánpótlás-szakosztály

2024. február 21-től megújult néven DEAC Shotokan Karate Utánpótlás Szakosztály SKDUN (röviden: DEAC KARATE UP SKDUN), önálló egyetemi szakosztályként dolgozunk tovább a DEAC szárnyai alatt, ezzel egyre markánsabban kialakítva a versenysportolási lehetőséget a versenyzőink számára. Ezzel az attitűddel vágunk neki az utolsó nagy felkészülési etapnak a debreceni SKDUN Shotokan Karate Európa Bajnokságnak.

Az Európa Bajnokság a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban lesz, 2024. április 12. és 14. között. Már 11-én csütörtökön megérkezik minden résztvevő, kb. 25 országból, majd beregisztrálnak, mérlegelnek a Hódosban.

A versenyen hatalmas létszámban lesz jelen az utánpótlás korosztály (kezdők – azaz kohai-ok), kb. 400-500 gyermek sportoló lesz, nekik az Európa Kupa ad indulási lehetőséget. A pénteki napon, április 12-én reggel a fekete öves veteránok kezdenek, majd déltől a gyerekeké a hét tatamiból álló küzdőtér.

Szombat reggel a kezdő ifik és a speciális – inkluzív sportolók következnek. Nekik a DEAC sok éves elhivatott munkájának köszönhetően egy bemutató Európa Kupát fogunk rendezni, ahol hat kategóriában mutathatják meg az inkluzív versenyzők, hogy a sportban mindenki egyenlő, és mindenkinek van esélye az önmegvalósításra, a sikerre.

Szombaton 2024. április 13-án, 13.00. órától lesz az ünnepélyes megnyitó, ahol többek között a verseny fővédnöke Dr. Papp László, Debrecen Város polgármestere mond köszöntő beszédet, a kb. 1000 versenyző előtt. A szombati – vasárnapi nap ezután már a barna – fekete öves sportolóké (haladók), ők már a Európa Bajnoki címekért indulnak el.

Láthatunk majd egyéni és csapat forma gyakorlatokat, kezdő és haladó szintű kötött és szabad küzdelmeket, egy pontos és három pontos rendszerben egyaránt. Lesz országok közötti kezdő és haladó pontverseny, valamint Mesterek – Mesterek Tornája, ahol az összes induló közül a legjobb fekete öves férfi és női versenyzője viszi el a különleges bajnoki címet.

A verseny szervezője az SKDUN Shotokan Karate Európai Szövetség, melynek elnöke Shihan Juhász Ferenc 8. Dan; míg a helyi szervezői munkát a debreceni Bushido Karate Sportegyesület végzi, Sensei Őri Krisztián 4. Dan elnök vezetésével.

A szervezők mindenkit várnak szeretettel szurkolni a magyar versenyzőknek, és persze a DEAC sportolóinak!

Tovább kérnénk mindent sportolót és szurkolót, hogy vegye figyelemben, hogy a Karate EB ideje alatt a Főnix Arénában kézilabda Olimpiai selejtező lesz, így aki teheti, használja a tömegközlekedést.

 

Debrecen, 2024. március. 01.                        Sensei Őri Krisztián 4. Dan szakosztályvezető

DEAC KARATE UP SKDUN